Pametna poljoprivreda: Svemirsku tehnologiju koriste za praćenje usjeva i navodnjavanje

Svemirska tehnologija uskoro bi se mogla koristiti u poljoprivrednoj proizvodnji, tvrdi skupina znanstvenika s Državnog istraživačkog sveučilišta u Samari u Rusiji.

Space vision system već se godinama koristi za prepoznavanje znakova života na Marsu i drugim planetima. Opremljen je najsuvremenijom optikom i senzorima koji su između ostaloga sposobni analizirati sastav tla, piše future farming.

“Uz nekoliko inovacija ovaj bi se sustav mogao koristiti za povećanje učinkovitosti uzgoja usjeva i prinosa za oko četvrtinu. Također se može upotrebljavati i kao pomoć u navodnjavanju”, istaknuo je profesor s odjela za tehničku kibernetiku Nikolai Kazansky.

Hiperspektralni senzori

Stručnjaci s toga odjela zajedno s Kazanskyjem dizajnirali su kompaktni svemirski hiperspektrometar, kojega su kasnije instalirali na satelite. Pomoću neuronskih mreža iz orbite su dobili hiperspektralne slike Zemljine površine. One su pokazivale količinu vlage, sadržaj mineralnih tvari u tlu, prisutnost biljnih bolesti pa čak i izvore širenja štetnika.

Međutim, ispostavilo se da dobivene informacije ne mogu dovoljno brzo zadovoljiti potrebe precizne poljoprivrede jer njihovo prikupljanje traje određeno vrijeme. Stoga su se znanstvenici okrenuli razvoju “zemaljskih” hiperspektralnih senzora.

“Zbir traženih zahtjeva za ove senzore znatno se razlikuje od onih sa svemirske letjelice. Započeli smo s korištenjem sustava koji kombiniraju ravnu optiku i elemente s visokim mikroreljefom. Tako se može obavljati više zadataka istovremeno i saznati informacije o stanju tla i biljaka“, pojašnjava Nikolai.

Hiperspektralna kamera pretvara se u jednostavan uređaj, po složenosti usporediv s uobičajenom video kamerom.

“Umjesto leće koristimo optiku koja istovremeno prerađuje informacije u spektar i stvara sliku. Operater analizira podatke, no u budućnosti bi taj zadatak trebale obavljati neuronske mreže koje mogu kontrolirati poljoprivredne strojeve“, tvrdi profesor.

Pomoć u navodnjavanju

Prema mišljenju stručnjaka, ovi se senzori mogu instalirati i u alate za navodnjavanje. “Hiperspektralna slika, bilo da je crno-bijela ili u boji, omogućuje da vidite stvari koje golim okom ne možete. Senzor će sam odrediti treba li polje zalijevati ili ne”, objašnjava Kazansky dodajući da planiraju koristiti više od 50 kanala u rasponu valnih duljina od 0,4 do 1,05 mikrona.

Također, osim kopnenih vozila moći će ih koristiti i dronovi kako bi odmah mogli procijeniti stanje velikih poljoprivrednih površina. Državno agrarno sveučilište u Samari odlučilo je tehnologiju isprobati na lokalnim poljima.

25% veći prinosi

Ova tehnologija, poručuju znanstvenici, želi poljoprivredu učiniti izuzetno pametnom i učinkovitom.

“Instaliranjem novog sustava samo na strojevima za navodnjavanje, u Rusiji će proizvođači povećati prinose za 25%. Dobili smo potporu za četverogodišnje istraživanje. Svakako ćemo u budućnosti obratiti posebnu pozornost na tehnički dizajn senzora kako bi bili dovoljno jednostavni, ali i jeftini jer je to bitno za masovnu uporabu“, zaključuje Nikolai.

Izvor: agroklub.com

Foto: Unsplash

Previous slide
Next slide