Plantella u najnagrađivanijem masliniku Dalmacije OPG JOŠKA VEŽE

Tko još nije čuo za slavnog maslinara Joška Vežu i njegove maslinike? 

Na Makarskoj rivijeri, podno Biokova , smjestili su  se maslinici za koje se mnogi pitaju kako uopće netko uspije kultivirati stabla maslina na toj strmini . Joško Veža i njegova obitelj, žive u malom predivnom mjestu  Brist i bave se turizmom i maslinarstvom. Joškova majka, supruga i četvero već odrasle djece (tri kćeri i sin) vrijedno rade u pansionu ali i u maslinicima a upravo to je dovelo do vrhunskih rezultata. 

Pansion Franka, njihov je obiteljski pansion doslovno na samom moru , gdje desetljećima ugošćavaju goste iz raznih dijelova svijeta a od 2010. u pansionu se nalazi i prva dalmatinska kušaonica maslinovih ulja. 

Maslinici su rascjepkani na malim parcelama ,na nadmorskoj visini od 250 m i teško im se prilazi  i kultiviranje je zbilja jako otežano. Bez pomoći ikakvih strojeva ( traktora, moto kultivatora, tresača maslina…) njeguju se ovi maslinici i upravo zbog toga daju posebnu kvalitetu ploda. Kako bi kvalitetan plod postao vrhunsko ulje potrebno je znanje i iskustvo.  Dokaz kvalitete su brojne šampionske nagrade, zlatne medalje i priznanja za kvalitetu maslinovog ulja.

Kako se njeguju maslinici OPG Joško Veža 

U maslinicima OPG Joško Veža, njeguje se 27 sorti maslina od kojih je najdominantnija sorta Oblica. Joško je vrijedno godinama sakupljao različite sorte jer je oduvijek želio sortimentom imati široku mogućnost u kupažiranju maslinovog uljaUpravo tako nastaje i svake godine specifično i nagrađivano vrhunsko maslinovo ulje brenda ¨Franka¨( kupaža oblice i pojedinih domaćih sorti u različitim  omjerima) te Zlatna oblica ( monosortno ulje Oblice). Zbog otežanog pristupa maslinicima  svaka radnja je mora biti dobro promišljena i planirana.

Rezidba je već obavljena a slijedi gnojidba  maslina a zatim redovita zaštita od štetnika. Berba se obavlja ručno bez pomoći tresača  a redovitom organskom gnojidbom osiguravamo bogat redovit urod.

Gnojidba je jedna od važnih faktora uspjeha jer gladno stablo ne može dati kvalitetan i obilat urod. 

Zašto Plantella ? 

Upravo se sprema kiša i u maslinicima će se razbacati proljetna doza Plantelle. 

Stajnjaka gotovo da i nema u blizini za nabaviti a količinu koja je potrebna za svako stablo bilo bi nemoguće dovesti i primijeniti. Veliko olakšanje je u osnovnoj i dopunskoj gnojidbi  primjena peletiranog organskog gnojiva Plantella Organik za masline. Ističe se , jednostavnost primjene i manja potrebna količine Plantelle  od stajnjaka a učinak je bolji i efikasniji u tekućoj godini. Najčešći problem koji smo imali s gnojidbom stajnjakom bilo je unošenje korova u tlo a Plantella organik za masline – zbog termičke obrade ne sadrži sjeme korova  i nečistoće.

Visok udio organske tvari i visok udio huminskih i fulvinskih kiselina u ovom gnojivu ubrzava stvaranje humusa u tlu, regulira ph vrijednost, zadržava vodootporna hranjiva u tlu, poboljšava prozračnost tla, povećava sposobnost zadržavanja vode te potiče aktivnost mikroorganizama u zemlji. Plantella organik za masline  će se postepeno osloboditi hranjiva i masline će tijekom rese, cvatnje i formiranja ploda dobiti hranjiva koja su joj potrebna. Ovo organsko gnojivo ima više kalcija koji ima vrlo važnu ulogu u nastajanju cvjetnog praha a dodan kalij ima veliki utjecaj na stvaranje ulja u plodu masline. 

Danas na tržištu imamo veliki izbor peletiranih organskih gnojiva. Nisu sva organska peletirana gnojiva kvalitetna. Garantirana kvaliteta gnojiva dolazi samo  iz vlastite proizvodnje jer samo tako kontroliramo sirovinu koju pakiramo. Plantella organska gnojiva potječu iz vlastite proizvodnje firme Unichem, koja posluje uspješnih 33 godina i ima svoju proizvodnju.

 

Savjetujte se s nama!!!

stručni savjetnik Unichem Agro d.o.o.

bacc.ing.agr. Milica Sekulić 

092 1941-694 

info@plantella.hr

www.plantella.hr

 

Iz novog broja časopisa Maslinar

NARUČITE ČASOPIS

 

Previous slide
Next slide