Plantella u maslinicima Brist iz Vodnjana

plantella-masline

Silvano Puhar je vlasnik i osnivač obiteljske firme Brist d.o.o., zajedno sa svojom obitelji, Poznati brend maslinovih ulja Brist iz Vodnjana suprugom Ines, kćeri Lenom i zetom Paulom.
Osvaja mnoge svjetske nagrade kao što je zlatna medalja u New Yorku i Cordobi a u Hrvatskoj su na priznatim ocjenjivanim manifestacijama maslinova ulja Brist uvijek među top 10. Poznate kupaže te monosortna ulja Brist tražena su i na našem i na inozemnom tržištu.
Silvano je dobitnik ovogodišnje nagrade ¨Pavle Bakarić ¨za životno djelo u maslinarstvu. Osim ove važne nagrade Brist ulje nagrađeno je i s
5 medalja na upravo održanom ljetnom Noćnjaku u Zadru.

Za uspjeh i popularnost ovog brendiranog ulja zaslužni su vrijedni članovi obitelji a podijelili su posao i obaveze. Puno je posla oko marketinga, vođenih degustacija ulja u masliniku i u vlastitoj trgovini u Vodnjanu, oko primanja grupa turista u obilasku maslinika i distribuciji ulja.

Kako se održavaju i njeguju maslinici Brist obitelji Puhar
Diplomirani inženjer elektrotehnike, Silvano Puhar zadnjih 16 godina bavi se maslinarstvom. Kupio je mali maslinik 2004. godine kada je počeo suživot s maslinama.

Svake godina za novim sortama i novim površinama želja je bila sve veća, tako da danas na svojih 10 hektara posjeduje 2500 stabala a kako bi zadovoljili potrebe tržišta ima i kooperantski maslinik od još 10 ha maslina. Poštujući savjete struke i konstantnim učenjem o maslinama stekao je bogato iskustvo i Silvano je sad pravi znalac sorata, agrotehnike. Za svoje masline bira samo najbolje preparate za dohranu i zaštitu od bolesti i štetnika.Osnova je maslinama svake godine dodati organsko gnojivo. Svake godine u maslinik se dodaje jedna količina stajskog gnojiva i peletirano gnojivo Plantella Organik za masline. Zbog specifične lokacije i niskih temperatura u zimskim mjesecima gnojidba se obavlja krajem veljače i početkom ožujka.

Za prihranu raznih sorti najbolje je specijalno Plantella organsko gnojivo za masline. Crvena zemlja u kojoj rastu masline, bez humusa ne bi dala dobre rezultate a upravo ovom organskom gnojidbom masline su u top kondiciji. Plantella Organik za masline je dugodjelujuće organsko gnojivo s dodatkom bora, kalija i kalcija utječe na zdravi rast i kvalitetan urod. Sadrži i visok postotak organske i
suhe tvari tako da je primjena puno jednostavnija od stajskog gnojiva a djelovanje gnojiva je brže.

Ulomak teksta objavljenog u 65. broju časopisa Maslinar.

Za više informacija o maslinama i maslinarstvu, pretplatite se na časopis Maslinar.

 

Previous slide
Next slide