Plominka je osjetljiva na zimu i paunovo oko

plominka

Danas predstavljamo predstavljamo plominku, sortu bujnog rasta i srednje otpornu na rak masline.

Plominka je sorta na sortnoj listi maslina Republike Hrvatske, a naziva se još i Plemenkom, Plaminkom i Krupnom. Ovo je stara autohtona hrvatska sorta koja se ranije uzgajala uglavnom u okolici Plomina u Istri, a kasnije se raširila i na otoku Cresu, nešto malo manje na otoku Krku i Lošinju.

Buža oprašivač

Ime i sinonime je dobila po području uzgoja, ali i po obliku, odnosno veličini ploda. Stablo je bujnog rasta, dugih, okruglih, ali tankih grana koje se savijaju prema zemlji. Sklona je alternativnoj rodnosti, osjetljiva na niske zimske temperature i paunovo oko, a srednje je otporna na rak masline. List je simetričan, čvrst, tamnozelene boje, eliptičan, vrh je oštar, dug oko 9 cm i širok oko 1 cm.

Cvjeta krajem svibnja i početkom lipnja, dok resu razvija od ožujka do svibnja, oplodnja je osrednja, a polen obilan. Vrijeme od cvatnje do berbe je 190 dana, dobri su joj oprašivači buža, koju i sama oprašuje. Plod je elipsasto okruglog oblika sa izraženim vrhom na obje strane.

U fazi potpune zrelosti meso i plod su ljubičaste boje, primjećuju se uzdužne brazde. Prosječna dužina je 2,2 cm, širina oko 1,7 cm, težina 3,5 grama, dok je randman ulja u plodu za vrijeme optimalne zrelosti (berba sredinom listopada) oko 14 posto.

Rodna i uljevita Plominka je relativno dobro rodna i uljevita sorta, čiji se plodovi koriste kako za proizvodnju ulja, tako i za konzerviranje zelenih i zrelih plodova.

Ulje je dobre kvalitete, sa izraženim okusom po plodu masline, umjerene pikantnosti i gorčine, a u isto vrijeme sa izraženom voćnom aromom i harmoničnim mirisom i okusom.

U spravljanju jela najčešće se koristi kao začin za kuhana povrća posebno kupusnjače i samoniklo jestivo zelje, šparoge, artičoke, boba, a posebno dolazi do izražaja kao začin za kuhanu žutinicu, salatu od rige, rotkve i rotkvica, te kuhanih jaja i krumpira.

 

Tekst preuzet iz 35. broja časopis Maslinar

Za više informacija o maslinama i maslinarstvu, pretplatite se na časopis Maslinar.

 

Previous
Next
Previous
Next