Posjetili smo ISTRAVIRGIN u Vodnjanu, 16. dane mladog maslinovog ulja

Svi koji žele biti dio maslinarske priče našli su se u Vodnjanu

Dugotrajna suša je pred istarske maslinare tijekom godine postavila brojne izazove. Ali na kraju, nakon što su masline prerađene, opći je zaključak da je agronomski zahtjevna sezona ipak polučila zavidnu razinu kvalitete maslinovih ulja. Ulja ove godine karakteriziraju izraženi okusi, nešto su jača nego inače, i vrlo su karakterna.

I upravo su takva, najbolja od najboljih, predstavili istarski maslinari i uljari na proteklim 16. Danima mladog maslinovog uja u Vodnjanu, jednom od najprestižnijih maslinarskih festivala u Hrvatskoj i šire. Nije bura iz Vodnjana još uspjela ni raspršiti opojni miris svježe samljevenih ulika, a već su se ekstra djevičanska ulja našla na štandovima i stolovima. Manifestacija duge tradicije od ove se godine odvija pod novim imenom – ISTRAVIRGIN, i svojim imenom otkriva težnju da se pažnja usmjeri na istarski maslinarski bazen, čije je djevičanstvo garancija kvalitete.

Nije novost samo ime i novi brand, već i lokacija. Nakon godina izlaganja, druženja i educiranja pod šatorima, organizatori iz redova Grada Vodnjan –Dignano i njegovih partnera, udruge Agroturist te Turističke zajednice Vodnjana, aktivirali su veliku staru školu, koja je desetljećima prije nego je napuštena funkcionirala čak i kao proizvodni kompleks. Ogromna zgrada u rekordnom je roku vraćena u život da bi se kroz tri dana programa dokazala kao izuzetan sajmeni prostor na više nivoa i s nizom mogućnosti. Tako su se ovogodišnji Dani mladog maslinovog ulja, osvježeni, a opet oslonjeni na dugoj tradiciji, pokazali kao pun organizacijski pogodak.

Od petka 25., do nedjelje 27. studenog, posjetitelji su mogli degustirati dvjestotinjak ekstra djevičanskih maslinovih ulja, koja su tek izašla iz uljara, većina njih upravo iz Vodnjana i okolice. “Tekuće zeleno zlato ovdje se najbolje pokazuje sa svojim dijamantnim statusu”, vole reći nagrađivani lokalni maslinari.

Paleta okusa proteže se od blažih do intenzivnijih ulja, kakve osiguravaju sorte kao što je istarska bjelica, frantoio, buža, leccino, rosinjola, žižolera, moražola, karbonaca… Sva maslinova ulja na festivalu proizvodi su istarskih maslinara, koji godinama osvajaju brojne svjetske nagrade i nose titulu najkvalitetnijih u svijetu. I moramo priznat, kad o maslinarstvu pričamo, da je Istra centar svijeta, a Vodnjan je proteklih dana bio njen glavni grad.

“Tek kušanjem pravih istarskih, mladih maslinovih ulja shvaćamo razliku od onih koje inače kupujem kao ekstra djevičansko ulje”, istaknuli su brojni posjetitelji kojima je obavezna prva stanica na ISTRAVIRGIN-u tradicionalni Oil Bar u kojem se održavaju vođene degustacije. U ugodnom ambijentu uljnog bara maslinarski stručnjaci educiraju posjetitelje na koje karakteristike trebaju obratiti pažnju, koje su karakteristike poželjne ili prihvatljive, a kakve se ne smiju naći u vrhunskim uljima kakva su istarska. Tko želi naučiti nešto o maslinovim uljima, vodnjanski je festival pravo mjesto za njega.

Ne samo da se tu nalaze svi oni koji nešto predstavljaju u maslinarskom svijetu, nego i oni koji žele biti dio uspješne maslinarske priče. Isto to vrijedi i za one koji vole dobro jesti: Tijekom tri dana festival su obišle tisuće posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva, posebno se isticao drugi dan, kad je u subotu vladala gotovo euforična atmosfera unutar stare škole. Kolone posjetitelja razmiljele su se beskrajnim izložbenim prostorima, za štandovima uljara, ali i vinara te proizvođača lokalnih autohtonih delicija, neodvojivih od kulture stola koji počiva na maslinovom ulju.

Gastronomija je važan dio ISTRAVIRGIN-a. Kroz cjelodnevne gastro showove u kuhinji otvorenoj pogledima posjetiteljima, vrhunski su chefovi i njihovi asistenti marljivo pripremali najprobranija jela. Taj atrij stare škole centar je zbivanja jer svi na djelu žele vidjeti, na primjer, Davida Skoku kojeg je u sklopu programa “Evolucija istarske gastronomije” ugostio svojevrsni domaćin, chef Robert Perić. Gastronomski stručnjaci poput Hrvoja Zirojevića, Jeffreya Velle, Marija Čepeka, Svjetlane Celije, Hrvoja Kroflina i niza drugih, neumorno su stvarali i prezentirali razne kulinarske kreacije, a kroz programe masterclassa otkrivali nove trendove u kuhinji u kojoj vrhunsko ekstra djevičansko maslinovo ulje igra najvažniju ulogu. Vodnjanci su odavno podučili svijet da maslinovo ulje nije začin – ona je namirnica na kojoj se temelji i tradicionalna kuhinja Mediterana, ali i svjetska kuhinja budućnosti.

Ulomak iz novog broja časopisa Maslinar br. 79

NARUČI OVJDE!

Previous
Next
Previous
Next