Potaknimo samodostatnu proizvodnju!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Sinaj Bulimbašić, kolumnist Maslinara, osvrnuo se na najveću slabost naše države koju je razotkrila nesretna pandemija – ovisnost o uvozu

Puste šolde dajemo za poticaj poljoprivredne proizvodnje, za izgradnju novih nasada i pogona za preradu hrane, za stočarstvo i ribarstvo, za znanstvenike, za navodnjavanje, za izgradnju novih na certifikaciju, za ekologiju, za školovanje, a kad zagrmi i kad zatvorimo granice za uvoz, mi smo svi u strahu da ne ostanemo bez hrane.

Razotkrivena slabost
Je, dragi moji štioci, danas Hrvatska uvozi sve, od luka do meda, i, što je još najgore, slamu uvozimo. I kako mnogi
kažu: Nije svako zlo za zlo, već ima i nešto dobro, tako je i ova pandemija na vidjelo donila i svu slabost samodostatnosti u proizvodnji hrane. Svakodnevno vidimo i govorimo da nam puste hiljade hektara najkvalitetnije poljoprivredne zemlje ostaje neobrađeno, zapušteno, da nam u priobalju „stručnjaci“ na opožarenim i ne tako davno zapuštenim poljoprivrednim površinama siju bor.

Još uvijek tražimo svićom izlaz iz zatvorenog kruga – kako od države koja ovisi o drugim državama postati vridna nacija koja može
postati lider u izvozu najkvalitetnije hrane? Činjenica je da smo ovisni o uvozu stranih tržnih viškova maslinovog ulja
upitne kakvoće, stare proizvodnje, s deklaracijom „proizvod iz zemalja EU i drugih zemalja van EU“, naravno, po niskim cijenama. Dokle ćemo naše maslinovo ulje vrhunske kvalitete, priznato po cijelom svijetu, prodavati drugima po niskim cijenama?

Skraćena verzija teksta objavljenog u 64. broju časopisa Maslinar

Za više informacija o maslinama i maslinarstvu, pretplatite se na časopis Maslinar.

Previous
Next
Previous
Next