Potpomognuta oplodnja masline

Birani morski biljni organizmi, krcati su sastojcima koji su vrlo bliski onima koje biljka stvara fotosintezom u listu. U tom je razdoblju biljci dobrodošla dodatna, vrlo specifična energija, koja maslinu pojačano uvodi u kondiciju, jer dobiva proteine, vitamine, aminokiseline, a sve to podupire oplodnju.

Pred koju godinu sve maslinare, ali i struku, zatekle su niske temperature, koje su na prijelazu zime u proljeće, ostavile posljedice na maslinama, čak više onima iz toplijih područja, i više onima koje su njegovane, rezane, gnojene. Boljim promišljanjem uzroci i posljedice su ipak logični, o njima se dovoljno govori i piše, a sada je važno spoznati kako pripomoći maslini uopće, a posebno tamo gdje je nastupio stres. Važno je znati da je cvatnja i oplodnja kod masline, vrlo zahtjevan i napet period, dakle vrsta stresnog stanja.

Kako bi se osigurao zadovoljavajući urod, veoma korisno je folijarnim putem dodati posebne pripravke, kroz bar jedno, ali još bolje 2-3 folijarna tretmana, prije i u vrijeme cvatnje maslina.

Biljka prima dodatnu energiju, što stimulira bolju klijavost polena i uspješniju oplodnju. Uz provedbu i drugih agrotehničkih mjera učinjen je velik korak, u kojem maslina daje rezultate, o kojima se pred 30-ak godina nije znalo gotovo ništa. Poznato je da je kod masline naglašena neredovitost uroda, a u čemu prednjači naša najbrojnija sorta, oblica. Osim klasične alternativnosti, (jedne godine rodim, druge neću), ima i pojava partenokarpne oplodnje, kada dio plodova zaostaje u razvoju, pa su od veličine zrna graška do višnje maraske.

Negdje takve plodove zovu „urodica“. Sve te pojave nisu obilazile niti najveće europske maslinarske zemlje, i tome se je doskakalo na različite načine. Najuvjerljiviji rezultat je dao tretman masline pred cvatnju specifičnim, biranim proizvodima, koji potpomažu oplodnju.

Uloga bora uloga Oleafila

Suvišno je zanositi se potrebom dodavanja bora u većim količinama, bilo preko lista ili kroz zemlju. Taj mikroelement je dovoljan u tragovima, da bi obavio svoju funkciju, ali je ipak neophodan. Probe s povišenim dozama bora nisu dale povišene rezultate.

Najbolji izbor je dodavanje bora kroz Oleafil, kada se postižu dodatni učinci, kada maslina osim bora dobiva i značajne koncentracije dušika i fosfora, koji su vrlo korisni u prvim mjesecima vegetacije i cvatnje. Isključivi bor može se dodati raznim pripravcima na tržištu, među kojima je značajniji Agrobor,
ali radi složenosti sastava, Oleafil je bolje rješenje.

Izostanak oplodnje

Kroz period cvatnje i oplodnje, maslina prolazi kroz vrlo zahtjevno, naporno, stresno stanje, kao uostalom i svi drugi živi organizmi u tom specifičnom periodu. Zna nastupiti pobačaj dijela, ili gotovo svih cvjetova, iako se često može pretpostaviti, da je sve bilo u redu. U tom je razdoblju biljci dobrodošla dodatna, vrlo specifična energija, koja maslinu dijelom uvodi u kondiciju, pa rezultat oplodnje, a potom i zametanja plodova, biva poboljšan.

Pripravci novije generacije

Svaki ozbiljniji europski proizvođač specifične biljne hrane ima na svom popisu proizvode iz morskih organizama, i oni im čine dio prestiža, ili bar držanje koraka s drugima. Tako i AGROFILL, sada u okrilju velike ADRIATICE, ima niz proizvoda te skupine, a u SJEME-nu držimo pet, a maslini su specifična dva:
– RA.AN 13156 i
– ENA 19989

Iz mora se prirodnim postupkom ekstrahiraju sokovi određenih rodova morskih algi, koji sadrže iste one produkte, koje biljka stvara fotosintezom u listu. Maslina se tim proizvodima prska 2-3 puta pred cvatnju, list upija te sastojke, pa dodatna energija stimulira bolju klijavost polena i uspješniju oplodnju.

Propisane koncentrate ovih dvaju proizvoda preporuča se miješati s jednim od lisnih gnojiva, koji sadrže i bor, najbolje Oleafill ili Agrobor. Kako je u pitanju pred-cvatnja, let pčela i drugih insekata, nije dozvoljeno ovom miksu dodavati insekticide, premda je miješanje moguće.

Ovime se provodi jedna vrsta potpomognute oplodnje. Značajno je da nakon ovih intervencija biljka pamti efekte tretmana, pa i u narednim godinama, dijelom otklanja uobičajenu alternaciju rodnosti.

Korisno svim biljnim vrstama

RA.AN i ENA imaju i širu primjenu u poljoprivrednoj proizvodnji, pa je vrijedno upoznati se s njihovim osobinama, jer su revolucionarni i zadovoljavaju sve ekološke normative.
Ovi pripravci, u istoj kombinaciji i istom koncentratu, imaju široku primjenu kod svih biljnih vrsta, ne samo u potrebi poboljšane oplodnje i uroda uopće, nego i u svim drugim teškim stadijima: presađivanje, tuča, mraz, palež, oštećenja od nametnika i sl.

Povećan urod 10-25%

Dobiveni energetski potencijal iz RA.AN-a i ENA-e, koji sadrži proteine, aminokiseline, vitamine i drugo, čini da faza cvatnje i oplodnje prođe s olakšanjem.
Kontrolna mjerenja i zapažanja na tretiranim stablima, pokazala su povećani urod za 10-25% Ovime se stvaraju pretpostavke, da se urodom i kvalitetom uspješnije može stati uz bok susjedstvu.

Iz 70. broja časopisa Maslinar.

Maslinar potražite na svim kioscima ili ga naručite na linku Časopis.

Previous
Next
Previous
Next