Potpore mladim poljoprivrednicima i stipendije studentima biotehničkih znanosti

Ministarstvo poljoprivrede podržava studente iz područja biotehničkih znanosti dodjeljujući im stipendije, a za pomoć pokretanju poslovanja mladih poljoprivrednika od 2023. godine osigurano je 91,7 milijuna eura

Agronomski fakultet Zagreb je krajem listopada 2021. godine ugostio brojne stručnjake iz područja poljoprivrede povodom održavanja Agro StartUp konferencije. Jedan od ključnih ciljeva ove konferencije je povezivanje studenata s liderima i kreatorima poljoprivredne politike. Studenti agronomije i biotehničkih znanosti su se kroz predavanja imali priliku educirati o procedurama prije kretanja na tržište i upoznati s primjerima iz prakse.

Mladi u fokusu

Ministarstvo poljoprivrede pruža potporu kao pokrovitelj jedinstvenoj edukacijskoj platformi u Europi – Agro StartUpu, pa je tako iz Programa ruralnog razvoja u okviru operacije 6.1.1 Potpora mladim poljoprivrednicima odobrena potpora veća od 510 milijuna kuna, pri čemu je do sada isplaćeno više od 467 milijuna kuna, a danas u odnosu na prosinac 2020. godine imamo 2136 mladih poljoprivrednika više, odnosno porast za gotovo 10 posto. Mladi poljoprivrednici bit će u fokusu financiranja i od 2023. godine te je za pomoć pokretanju poslovanja mladih poljoprivrednika osigurano 91,7 milijuna eura.

Također Ministarstvo poljoprivrede podržava studente iz područja biotehničkih znanosti dodjeljujući im stipendije. Naime, Ministarstvo je 2. kolovoza 2019. godine potpisalo Sporazum o suradnji o stipendiranju studenata sa sljedećim fakultetima: Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, Sveučilište u Slavonskom Brodu i Veleučilište u Požegi.

Javni poziv

Sporazum obuhvaća četiri akademske godine: 2019./2020., 2020./2021., 2021./2022. i 2022./2023. Stipendije su namijenjene redovitim i izvanrednim studentima viših godina preddiplomskih studija te diplomskih studija iz područja biotehničkih znanosti, koji su u akademskoj godini u kojoj se dodjeljuje stipendija prvi put upisali godinu studija. Područje biotehničkih znanosti obuhvaća agronomiju, biotehnologiju, prehrambenu tehnologiju i nutricionizam.

Ulomak teksta iz 73. broja časopisa Maslinar

Kupite odmah

Previous
Next
Previous
Next