POZIV NA RADIONICU: PROMJENA SORTNE STRUKTURE I CIJEPLJENJE MASLINA

Udruga maslinara Kaštela „Mastrinka“ poziva umirovljenike i ostale zainteresirane da se prijave za sudjelovanje na radionici o Promjeni sortimenta i cijepljenju maslina koju će održati dr.sc. Tatjana Klepo u petak, 16. travnja s početkom u 15h u masliniku Uljare Alfirević u Kaštel Sućurcu. Zbog poštivanja epidemioloških mjera broj sudionika je ograničen pa sve zainteresirane molimo da se prijave čim prije na broj 095/851-5482 ili na mail: mastrinka@mastrinka.hr.

Vrlo čest problem u maslinicima je neprimjeren sortiment, osobito u rodnim maslinicima. Sortna struktura izrazito je važna, prvenstveno zbog pravilnog oprašivanja sorti koje u nedostatku polena u dovoljnoj količine i kvaliteti imaju slabiji urod. Iz tog razloga, maslinari sve češće precjepljuju postojeće masline na nove sorte, boljih karakteristika. Radionicom će se obuhvatiti pravilan izbor sorti, prepoznavanje i pripremanje podloge za cijepljenje, odabir primjerene plemke, priprema i skladištenje plemke, a sve s ciljem da se polaznike nauči zašto, kada i kako precijepiti masline.

Radionica se provodi u sklopu Tečaja maslinarstva kroz projekt „Aktivna i kvalitetna starost“, na kojem je UMK „Mastrinka“ jedan od partnera.

Projekt “Aktivna i kvalitetna starost” započeo je u lipnju 2020. i provodit će se do lipnja 2022. Nositelj projekta je Udruge “MI” – Split dok su parteri: Gradovi Split, Solin i Kaštela te udruge Sveti Jeronim, Gradsko društvo Crvenog križa Solin, Udruga maslinara Kaštela Mastrinka te udruga Vita plis – udruga za palijativnu skrb. Kroz projekt je planirano uključivanje 350 umirovljenika iz Splita, Solina, Kaštela i Podstrane. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.918.089,61 kuna, bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda (85 posto) i iz državnog proračuna (15 posto).

Previous slide
Next slide