Poznati maslinici Belci iz Istre & PLANTELLA

Kako bi na vrijeme ustanovili prisustvo štetnika nakon cvatnje maslina u maslinicima Belci postavljajuse BIO Plantella žute ploče.

Braća Livio i Lorenzo Belci, iz Vodnjana-Istra, nastavili su obiteljsku tradiciju obnovom naslijeđenih maslinika a do danas su proširili svoje maslinike na 13 ha i obogatili ih raznim sortama maslina s naglaskom na autohtone sorte. Sin Matteo danas upravlja maslinicima naravno u dogovoru s obitelji . Brend maslinovog ulja MELOTO nosi ime po očevoj majci, Marussi zvanoj Melota. Dokaz dobre prakse su brojne nagrade osvojene na najcjenjenijim međunarodnim natječajima i uspjeh koji ova ulja postižu kako izvan svoje regije tako i na međunarodnom planu. Maslinici, obitelji Belci raspoređeni su na 11 različitih lokacija na području Vodnjana-jugozapadni dio Istre.

Crvena zemlja u maslinicima traži posebnu pažnju i redovitu strojnu obradu kako ne bi došlo do pretjerane suše a time do ne usvajanja hranjiva i vlage iz tla. Maslinici se obilaze svakodnevno i redovito se prati pojava štetnika. Kako bi na vrijeme ustanovili prisustvo štetnika nakon cvatnje maslina postavljaju se Bio Plantella žute ploče. Dodatni poticaj za korištenje žutih plača je poticajna Mjera Ministarstva poljoprivrede kojom se pokriva nabavka i redovita izmjena žutih ploča  a koju trenutno koriste i maslinicima Belci.

Sačuvajmo maslinike i vinograde  Bio Plantella žutim ljepljivim pločama

Trenutno je najveća prijetnja od maslinove muhe Bactrocera oleae. koja sada i u nadolazećem periodu može napraviti velike štete na plodovima masline. Važno ju  je  znati prepoznati i pratiti njezinu brojnost.   Najjednostavnije je objesiti ,na grane maslina , Bio Plantella žute ploče a njima pratimo let i prisustvo u masliniku. Ubod maslinove muhe uočava se u obliku sitnog ožiljka oblika zareza ili klina. Tim ubodom odrasla muha u plod polaže jaja iz kojeg se razvija ličinka u plodu. Takvi plodovi opadaju a ulja dobivena od takvih plodova lošije su kvalitete. Bio Plantella žute ljepljive ploče s brižno odabranom nijansom žute boje nezaustavljivo privlače brojne biljne štetnike kao što su maslinova muha, trešnjina muha, voćna osa. Jednostavnu primjenu omogućuju i žičice (koje se nalaze u pakiranju)  kojima se ploče objese na stablo masline. Žute ploče zaštićene su papirom kojeg pri vješanju na stablo treba odstraniti.

VAŽNO! Pratite i prisutnost i maslinovog svrdlaša Rhynchites cribripennis na žutim pločama

Svrdlaš štetu radi ubodima na plodu (više uboda na jednom plodu) te se nakon toga plodovi počinju sušiti  i otpadaju. Važno je znati prepoznati štetnika. Praćenje ovog štetnika možemo izvršiti sistemom otresanja grana na bijelu podlogu ili korištenjem Bio Plantella žutih ploča !

OPREZ U VINOGRADIMA! Bio Plantella ŽUTE LJEPLJIVE PLOČE omogućavaju učinkovitu zaštitu vinove loze od američkog cvrčka koji je  prenositelj fitoplazme Flavescence dorée (FD) koja uzrokuje bolest zlatnu žuticu vinove loze. Potkraj ljeta bolesne mladice ne odrvenjavaju i tijekom zime propadnu. Bobe ili cijeli grozdovi smrežuraju se  i osuše. Oboljeli trsovi odumiru.

U maslinicima Belci, uz druge Plantella proizvode koristi se i Bio Plantella Vita-aminokiseline koje pomažu u ljetnim mjesecima  kako bi masline što bolje podnjele stres od visokih temperature i nedostatka vlage.

Jednostavno, u vodu dodajte 25 -30 ml Bio Plantella Vite i folijarno prihranite svoje masline u hladnije doba dana. Primijetit  ćete promjenu u vitalnosti i kondiciji biljaka . Proizvod se može miješati s insekticidima i koristi se na svim biljkama.

Unichem.hr

Previous slide
Next slide