PREDSTAVLJAMO NAJBOLJE HRVATSKE MASLINARE: IPŠE devetnaestu godinu zaredom uvršteni u Flos Olei

Maslinovo ulje obitelji Ipša je 19. godinu zaredom uvršteno u svjetski vodič za ekstra djevičanska maslinova ulja, Flos Olei. Njihovo ekstra djevičansko ulje Leccino nagrađeno je s visokih 98 bodova.

U selu Ipši, smještenom nedaleko od granice sa Slovenijom, Irena i Klaudio Ipša više od 20 godina proizvode vrhunska maslinova ulja. Sa željom da ožive obiteljsku tradiciju, 1998. godine su odlučili krenuti u obnovu starih maslinika svojih djedova. Tako se u njihovom masliniku mogu pronaći masline stare između 20 i 200 godina. Od sorti, Ipše imaju Istarsku bjelicu, Buglu, Črnicu, Leccino i Frantoio. Godine 2001. među prvima su počeli brati masline po sortama pa je ulje Ipša poprilično brzo nakon osnutka postalo sinonimom za izvrsnost maslinovih ulja.

Naime, 2005. godine su njihova ulja od sorti Frantoio i Istarska bjelica bila jedna od prvih hrvatskih maslinovih ulja koja su do tada uvrštena u Flos Olei. Ulje Frantoio se posebno istaknulo 2011. i 2017. godine, kada je bilo uvršteno u 20 najboljih maslinovih ulja na svijetu.

Ove godine posebnu pažnju privlači nagrađeno maslinovo ulje Leccino. Radi se o monosortnom ekstra djevičanskom maslinovom ulju bistre, zlatno-zelene boje. Miris je svjež i voćan. Okus karakterizira voćnost, uz note umjerene gorčine i pikantnosti. Nagrađeno ulje je sjajan dodatak bijelom mesu, pečenom povrću, mladim sirevima, sirovoj ribi, kozjem siru, salatama i  školjkama.

Kako biste doživjeli cjelokupnu maslinarsku priču obitelji Ipša, možete rezervirati degustaciju koja uključuje kušanje maslinovih ulja, ali i vina koja proizvode od 2010. godine. Tako ćete imati priliku iz prve ruke saznati sve o tajnama najboljih maslinovih ulja i vrhunskih vina.

Piše: K.K.

Foto: OPG IPŠA

Previous
Next
Previous
Next