Predstavljamo sortu Lecciana

Suradnik Maslinara Toma Makjanić predstavlja Leccianu, novu španjolsku sortu maslina koja u drugoj godini od sadnje daje 4 tone maslina po hektaru

Lecciana je prvi genotip talijanskog podrijetla prilagođen uzgoju maslina u nasadima super intenzivnog tipa. Nastala 1998. godine križanjem Arbosane(♀) i Leccina(♂). Lecciana 2017. godine dobiva oplemenjivačko pravo na biljnu sortu u Europskoj uniji, a biljni je patent dobila u SAD 2019. godine. Serijama različitih istraživanja procjenjivala se osjetljivost proizvodnog ciklusa, vrijeme potrebno za dosezanje plodnosti, raspon rasta biljke …

Zahtijeva oprašivača

Nakon što je sorta prošla ove prve testove, prešlo se na komercijalnu procjenu. Valuirala se osjetljivost biljke na terenu na glavne nametnike poput maslinove mušice, osjetljivost na bolesti, otpornost na hladnoću, kao i kvaliteta ulja.

Kvalitetu ulja procjenjivale su tvrtke za proizvodnju ulja u sklopu istraživanja prije stavljanja ulja na tržište.
Lecciana je karakterizirana niskim do srednjim uspravnim rastom te dobrom gustoćom krošnje. Vrlo rano ulazi u proces proizvodnje s obzirom da daje plod već u drugoj godini od trenutka sadnje. Odlikuje ju vrlo niska sterilnost, od 4%, te prilično visoka plodnost, od 5%.

No, radi se o sorti koja nije autokompatibilna. U okruženju gdje je smanjen prijenos peludi na velike udaljenosti, poput planinskog ili brežuljkastog područja, Lecciana zahtijeva oprašivača. Oprašivači su isti kao i za sortu Leccino. Na svim područjima bez orografskih barijera, Lecciana ne treba oprašivače za dobivanje uroda od 5%. Veličina ploda ponekad premašuje čak 4 grama. Vrlo često maslinari ostavljaju Leccianu da dozrije kako bi se upotrijebila kao stolna sorta, poput crne masline.

Jedna od njenih prepoznatljivih karakteristika je i vrlo niska razina oštećenja plodova pri mehaničkoj berbi, za razliku od sorte Arbosana kod koje je ta razina puno viša. Također je niska i stopa oštećenja grana.

Ulomak teksta iz 68. broja časopisa Maslinar.

Maslinar potražite na svim kioscima ili ga naručite na linku Časopis.

Previous
Next
Previous
Next