Preporuka | Drobnica i plominka spremne za berbu

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

I ove godine provodi se praćenje tehnološke zrelosti (točan rok berbe maslina za preradu u ulje) u maslinarskim područjima RH, i to na devet područja uzgoja maslina: Zapadna obala Istre (sjeverni i južni dio), Hrvatsko primorje (otoci Krk i Rab), Sjeverna Dalmacija (Zadarska i Šibensko-kninska županija), Srednja Dalmacija s otocima Šolta, Brač i Hvar, Pelješac, Korčula i Jug Dalmacije – Konavle. Praćenje roka berbe počelo je 07. rujna 2020. i nastavlja se svakih 7 dana, do zaključno 23. studenoga 2020 godine.

Berba u svim hrvatskim uzgojnim maslinarskim područjima traje. Većina sorata postiže ili je postigla optimalnu tehnološku zrelost za preradu u ulje.

Lijepo jesensko vrijeme omogućava da se i plod masline dobro razvija, većih uboda šetnika nema, što ne znači da ih neće biti.

 

Masline, koje su do sada prerađene, pokazuju male randmane, nego što je uobičajeno za rokove berbe prošlih godina. Razloga je više: prvo, što se mora uzeti u obzir je velika količina vode, koju je maslina nakupila, i to u prosjeku od 3 – 5 %, kako za koju sortu pa su i randmani manji za navedeni postotak vode. Drugi je razlog (ne) zrelost ploda masline za preradu u ulje pa stvarna količina ulja jako varira, jer se ulje pri stvaranju nalazi u citoplazmi biljne stanice, tj. masa molekule ulja je mala i teško ju je ekstrahirati. Prilikom približavanja optimalne tehnološke zrelosti ulje će se početi nakupljati u vakuolnom dijelu stanice i time povećavati masu. Tek će tada uljare moći učinkovito izdvojiti ulje pa će i randmani biti realniji. Stoga maslinari ne trebaju kriviti uljare za njihov gubitak ulja, jer se ono u ovome trenutku fizički i ne može kvalitetno odvojiti. Sada se samo plaća prerada, a ulje se gubi!

Preporuka maslinarima, koji se spremaju u berbu: kako je maslina u ovom trenutku još puna vode, preporučuje se da se s berbom pričeka još koji dan i maslinama dade nešto vremena da se isuši voda, tj. omogući se dodatno nakupljanje kvalitetnog ulja u biljnim stanicama.

Kako su dugoročne vremenske prognoze povoljne sve do polovice studenoga, bit će dovoljno vremena za obrati sve masline. Kiše, koje bi eventualno u međuvremenu i padale, neće pospješiti ponovno nakupljanje vode u plod, pogotovo u tehnološki zrelim maslinama za preradu u ulje.

U priloženoj Tablici 6. maslinari trebaju pratiti dva osnovna parametra prinosa i kvalitete masline, koji će im pomoći odlučiti kada je optimalan rok za berbu njihovih maslina. To su: ulje u suhoj tvari i težina ploda masline. Sve dok vrijednost ulja u suhoj tvari raste, znak je da maslina stvara ulje u biljnoj stanici, a pri tome ga i harmonizira (u okusima i mirisima) te nije za brati. Ponavljanje vrijednosti ulja u suhoj tvari uzastopnog mjerenja i stabilizacija mase, znak su optimalnog roka berbe i tehnološke zrelosti ploda masline za preradu u ulje.

Optimalnu tehnološku zrelost unazad sedam dana, prema kontinuiranom mjerenju tj. praćenju, pokazale su dvije sorte na cijelom uzgojnom području Republike Hrvatske.  Prema prošlogodišnjim rezultatima i usporedbom sorta masline PLOMINKA na promatranom području otoka KRK-a spremna je za branje! Na području južne Dalmacije tj. otoku Korčula, sorta DROBNICA je spremna za branje!

Ostale analizirane sorte još uvijek akumuliraju (stvaraju) ulje.

DROBNICA i PLOMINKA na uzgojnom području južne Dalmacije i otoka Krka spremne su za berbu tj. akumulirale su najveću količinu ulja u suhoj tvari za ovu godinu i prema ovogodišnjim klimatskim uvjetima.

 

Izvor: savjetodavna.hr

 

Previous
Next
Previous
Next

Maslinar u vašem
inboxu!

Primajte novosti i zanimljivosti iz svijeta maslinarstva jednom tjedno!