Primjenom bespilotnih letjelica do smanjenja troškova proizvodnje u poljoprivredi

Poljoprivrednik nikada ne bi trebao prestati s istraživanjem novih metoda i alata koji mu mogu unaprijediti proizvodnju. Ponekad je potrebno pružiti priliku i inovacijama. Postoje oni koji su s razlogom skeptični prema određenim inovativnim pristupima u poljoprovredi, zato je Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede prošli mjesec, u dolini Neretve organizirala demonstraciju upotrebe bespilotnih letjelica za preciznu poljoprivredu.

Prezentacija je održana u nekoliko faza. Prvotno su sudionici imali priliku čuti predavanja prof. dr. sc. Mladena Jurišića, izv. prof. dr. sc. Ivana Plaščaka te izv. prof. dr. sc. Ante Šiljega. Zatim su podijeljene informacije o zakonima kojih se potrebno pridržavati prilikom korištenja bespilotnih letjelica iliti dronova. Iza toga je slijedio let nekoliko različitih dronova nad nasadom mandarina.

Na temelju snimljenih nasada mandarina, demonstrirano je prikupljanje i obrada podataka do kojih se dolazi zahvaljujući multispektralnim kamerama i termalnim senzorima. Nadalje, računalni programi transformiraju dobivene snimke u grafičke prikaze i interaktivne karte.

Upravo takvi grafički prikaz mogu poslužiti kao osnova za donošenje odluka o potrebnim promjenama u održavanju nasada. Dakle, poljoprivrednik dobiva potrebne informacije o pojavama bolesti i štetnika, područjima na kojima se zadržava višak vode, potrebama za navodnjavanjem i drugim sličnim pojavama.

Svrha ove demonstracije je, prema pisanju Ministarstva poljoprivrede, bila upoznati sudionike s mogućnostima koje nudi suvremena tehnologija, u ovom slučaju zanimljiva kombinacija geoinformacijskog sustava, bespilotne letjelice i precizne poljoprivrede. Provođenje predstavljenje tehnologije može dugoročno poljoprivredniku donijeti mnoge koristi, od smanjenja troškova proizvodnje do povećanja kvantitete i kvalitete uroda.

 

Previous slide
Next slide