Prognoza za berbu: povoljna i nepovoljna

Prognostičar Maslinara Lovro Kalin najavljuje kakvo nas vrijeme očekuje tijekom jeseni, ali i početkom zime te napominje na što bi sve maslinari trebali pripaziti u tom razdoblju

U prethodnim objavama Maslinara najavili smo da bi nadolazeće ljeto moglo biti toplije od prosjeka, ujedno i uz nešto veću količinu oborine. I to se doista i ostvarilo! Temperatura je u maslinarskom uzgojnom području – ukupno uzevši – bila malo viša od uobičajene, ali ne tako ekstremno kao mnogih proteklih godina.

No ta statistika skriva i varijacije unutar čitavog perioda: bilo je, naime, razmjerne svježine, ali i toplinskih valova. Oni doduše nisu bili tako mnogobrojni kao ranijih sezona, ali je zato posljednji, kolovoški bio izrazito jak i dugačak – trajao je preko tjedan dana – uz dnevne temperature više od 35 Celzijevih stupnjeva, a i noću se temperatura jedva spuštala ispod 30 stupnjeva

Iako je maslina dakako prilično otporna na vrućinu, ipak ekstremi nisu poželjni, pa je i tom smislu na nju bio prisutan određeni toplinski stres.

Što se tiče oborine, nje je – u skladu s najavama – bilo više od klimatološkog prosjeka, osobito tijekom kolovoza. Ljeto je naime bilo izrazito promjenljivo, uz česte prodore nestabilnog zraka, koji nisu dosezali samo sjeverni Jadran, nego često i čitavu Dalmaciju, što nije toliko tipično. Izraženi grmljavinski pljuskovi su naravno karakteristični za maslinarsko uzgojno područje u ljetnim mjesecima, no ove sezone ih je bilo izrazito puno. Treba napomenuti da se sve to nastavilo na razmjerno kišovito proljeće.

Više u novom broju časopisa Maslinar, br. 81

Previous slide
Next slide