PROGRAMI | Za jačanje tržišnog kapaciteta sektora voća i povrća 616 milijuna kuna

Vlada Republike Hrvatske donijela je Operativni program jačanja tržišnog kapaciteta sektora voća i povrća za razdoblje 2021. do 2026. iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Za provođenje  programa planira se izdvojiti sredstva u  iznosu od 616 milijuna kuna uz maksimalni intenzitet potpore do 70 posto.

Glavni ciljevi reforme su povezati ponudu malih poljoprivrednih gospodarstava, poticati udruživanja i razmjenu znanja i iskustva. Osim toga, reformom se želi unaprijediti položaj poljoprivrednika u sektoru voća i povrća te doprinijeti razvoju proizvoda s većom dodanom vrijednošću.

Operativni program obuhvaćat će dva ulaganja. Jedno ulaganje podrazumijeva izgradnju i opremanje logističko-distributivnih centara za voće i povrće kako bi se poboljšala konkurentnost. Drugo ulaganje se odnosi na jačanje  položaja i prepoznatljivosti u lancu opskrbe hranom s ciljem što vidljivijeg označavanja proizvoda i financijske opstojnosti proizvođačkih organizacija.

U ulaganje su uključeni obrazovanje i osposobljavanje u području upravljanja i financija i sustav označivanja voća i povrća. Do 30. lipnja 2026. godine planirana je provedba ulaganja.

Za više informacija o maslinarstvu, pretplatite se na časopis Maslinar.

Previous slide
Next slide