Proizvodnja maslina uz BIOinput | Plan gnojidbe i plan prskanja

S obzirom na to da kroz vegetaciju dobivamo puno pitanja upravo o planu gnojidbe, prskanju bolesti i štetnika u nastavku donosimo plan gnojidbe peletiranim i folijarnim gnojivima kao i plan prskanja najvažnijih bolesti i štetnika.

Gnojidba

Gnojidba kroz zimski period obavlja se peletiranim gnojivima sa većim sadržajem fosfora i kalija. U svim organskim i organo-mineralnim gnojivima je malen postotak dušika upravo zato što su gnojiva dobivena iz organske sirovine.

U ponudi Grena gnojiva imamo različite formulacije dušika, forsfora i kalija koje koristimo ovismo o potrebama tla.

Grena biotech 3.10.5 preferira se za tla siromašna fosforom, Grena life 4.6.10 sa više kalija odlično radi u primjeni i u jesen i proljeće zato što je dostupna i u mikropeletama, dok Grena biobase 3.8.8. zbog najoptimalnijeg omjera fosfora i kalija koristi tlima gdje je potreba za kalijem ili fosforom jednaka.

 

U proljeće najvažnije gnojivo koje dajemo maslinama jest Grena biosprint Ca 9.1.1. sa većim sadržajem dušika koji je za proizvodnju maslina od izuzetne važnosti.

Ono što razlikuje Grena gnojiva od ostalih na tržištu jest njen sastav AMINOKISELINA, HUMINSKIH I FULVO KISELINA, MIKROELEMENATA, MAROELEMENATA i „žive“ organske materije, što je za ekološka gnojiva iznimno važno.

Redovito i pravilno gnojene masline dobro se razvijaju, otpornije su na bolesti , daju redovite i dobre prinose ploda i ulja.

Sa kretanjem vegetacije počinju potrebe za folijarnim prihranama. Za te potrebe do cvatnje najviše koristimo Lyso amin koji sadrži dušik i aminokiseline i Borox koji sadrži bor kao važan element prije, u vrijeme i nakon cvatnje. Nedostatak dušika manifestira se svijetlozelenom bojom listova i slabim prirastom mladica, dok je biološka aktivnost bora vezana uz metabolitičke procese poput transporta šećera i razvoja novog biljnog tkiva. Maslina vrlo dobro reagira na folijarnu dušičnu gnojidbu, a najveće potrebe za dušikom ima za vrijeme rasta i razvoja mladica, u fazi cvatnje pa sve do okoštavanja sjemenki.

Nakon cvatnje počinjemo sa korištenjem proizvoda Alga plus koji osim ekstrakta algične kiseline sadrži 18 % kalija kao iznimno važan element u metabolizmu svake biljke, pogotovo za plodove.

Tokom vegetacije dodajemo razne proizvode ovisno o klimatskim uvjetima.
Za potrebe suzbijanja paunovog oka ili ostalih bolesti koristimo proizvode kao Bio 9 rame plus, koji sadrži mikroelemente i 5 % bakra u nano tehnologiji te preventivno daje vrhunsku imunološku reakciju biljke na gljivične bolesti.

Osim Bio 9 rame plus možemo koristiti i Aspidu, proizvod dobiven posebnim miješanjem kalcija i sumpora koji se u praksi koristi godinama u velikim nasadima maslina za potrebe smanjivanja bolesti kao i insekticidni repelent.

Biljni štetnici kao maslinov moljac, maslinova muha i svrdlaš najviše se suzbijaju biljnim ekstraktima koji omogućuju čvršću pokožicu lista i ploda. Najviše koristimo Boundary, Oliveg, a od iduće godine će i Asset five dobiti proširenje registracije na masline. Surround linija kaolina na tržištu sve više iskazuje svoju vrijednost. Proizvod je koji proširuje spektar djelovanja sunčeve svijetlosti, koji brani biljke od ožegotina i ono najvažnije u potpunosti sprječava napad maslinove muhe zbog intenzivne 100 % bijele boje. Ne sadrži kancerogene spojeve koji se mogu naći u ostalim kaolin proizvodima na tržištu te je jedini agronomski priznat proizvod.

Phytalex je novi proizvod na tržištu koji preventivno djeluje na biljne bolesti, a njegova se učinkovitost očituje u sistemičnom djelovanju kroz biljku. Najveći učinak pokazuje kroz korijen prilikom kretanja vegetacije kada suzbija bolesti tla, kao Armilariju koja je sve veći i veći problem maslenika.

Nakon tretiranja Phytalexom uputno je tretiranje Tricxs proizvodom koji zbog specifičnog sastava Trichoderma vrsta djeluje jednako dobro u različitim pH vrijednostima i u rasponu različitih temperatura.
Tokom cijele vegetacije tretiranje Alga plus u kombinaciji sa Lyso aminom je poželjno kako bi plodovi bili zdravi i kvalitetni. Istu kombinaciju uputno je koristiti i nakon berbe.

Kroz zimski period bitno je stabla dezinficirati, odnosno uni

štiti infektivni gljivični potencijal. To možemo pomoću Aspide, Secur 30 ili Secur 50 te Cuprum MZ proizvodom.

 

Za više detalja, vrijeme tretiranja i doze obratite se na mail: bioinput@bioinput.hr. …jer mi ne pričamo priče, mi ostvarujemo rezultate…

Saznajte više na službenoj web stranici BioInputa.

Tekst preuzet iz 66.broja časopisa Maslinar.

Za više informacija o maslinama i maslinarstvu, pretplatite se na časopis Maslinar.

Previous slide
Next slide