Psima i dronovima protiv bakterije Xylella fastidiosa

Talijani istražuju nove metode suzbijanja i iskorijenjivanja bolesti Xylella fastidiosa koja već duže vrijeme uništava masline na jugu Italije. Do danas je ta bolest zarazila 21 milijun stabala maslina u Apuliji te napreduje u drugim regijama.
S ciljem ranog identificiranja Xylelle fastidiose, talijansko Ministarstvo gospodarskog razvoja financira projekt Redox (Remote Early Detection of Xylella). U sklopu projekta se, prema navodima Olive Oil Timesa, koriste dronovi sa senzorima i radiometrijskom termalnom kamerom za precizno praćenje novih izbijanja bakterije Xylella fastidiosa na velikim područjima.
U pokrajini Bari su u tijeku prva ispitivanja projekta, a još dva zračna leta se planiraju u travnju i kolovozu 2022. u okviru talijanskog nacionalnog akcijskog plana protiv bakterije.
Osim dronova, Talijani će koristiti i pse u borbi protiv smrtonosne bakterije. U Apuliji je službeno predstavljena prva radna skupina pasa istraživača, koji bi trebali svojim istančanim njuhom detektirati bakteriju.

Iz novog broja časopisa Maslinar

Kupite časopis

Previous slide
Next slide