Razmnožavanje maslina iz sjemena

Suradnik Maslinara i sam uspješni maslinar Toma Makjanić okušao se u razmnožavanju maslina iz sjemena i odlučio podijeliti svoja iskustva u ovom teškom poslu

Razmnožavanje maslina iz sjemena je mukotrpan i dugotrajan proces. Iz tog razloga, rijetki se pojedinci hvataju u koštac s njim.

Po nekim maslinarima, za razmnožavanje maslina iz sjemena, najbolje je koristiti sjeme divljake ili mastrinke jer njihovo sjeme brže i redovitije proklija u usporedbi sa sjemenom pitomkinja, odnosno kultiviranih sorti maslina. Bilo kako bilo, stablo nastalo iz sjemena (generativnim putem) je jače i trajnije u odnosu na stablo nastalo razmnožavanjem iz reznica ili palica (vegetativnim putem).

Negativna strana

Negativna strana razmnožavanja maslina iz sjemena jest ta da se kod generativnog razmnožavanja svojstva roditelja ne prenose vjerno na potomke kao što je to slučaj kod razmnožavanja vegetativnim putem. Razmnožavanjem iz sjemena mi praktički uzgajamo podlogu na koju ćemo, kada ona bude spremna, nacijepiti željenu sortu masline. Ponavljam, to je iznimno mukotrpan i dugotrajan proces u kojem rijetki uspiju jer zahtijeva jako puno ljubavi, vremena i znanja da bi se dobio konačan proizvod. Taj proizvod je sadnica spremna za sadnju sa željenom sortom na divljoj podlozi.

Ovakve masline budu jako bujne i rodne, imaju izrazito jak korijenov sustav i savršeno su prilagođene životu u lošijim uvjetima jer puno bolje podnose sušu od maslina uzgojenih vegetativnim putem. Korijen divljaki posjeduje žilu srčanicu koja prodire u dublje slojeve tla i, osim što je bolje sidri, on je opskrbljuje vodom iz dubljih slojeva kada je to njoj najpotrebnije. Osim toga, neusporedivo su otpornije na jake vjetrove koji se uzaludno lome na njoj jer je njezin korijen duboko u tlu i ne dozvoljava im da je sruše.

Da bi uzgojili maslinu iz sjemena potrebno je ubrati zdrave plodove sa zdravih stabala. Košticu je potrebno očistiti od mesa i osušiti ju nekoliko dana da bi se sjeme u njoj odvojilo, odnosno dozvolilo nam da ga izvadimo bez oštećenja.

Ulomak teksta iz 68. broja časopisa Maslinar.

Novi Maslinar potražite na svim kioscima ili ga naručite na linku Časopis.

Previous slide
Next slide