REZIDBA MASLINA | Što učiniti ako maslina oboli od raka

Dr.sc Marin Krapac pojašnjava koliko točno valja odrezati granu masline na kojoj je rak te što učiniti nakon toga

Rezidba maslina je zahvat čija je uloga reguliranje rasta i rodnosti stabala maslina koje su u rodu, formiranje uzgojnog oblika mladih stabala ili pomlađivanje (regeneracija) starih stabala maslina. Što to znači? Rezidbom reguliramo odnos vegetativnih (listova i grana) i generativnih (cvjetova i plodova) organa, odnosno količinu lisne mase i udio plodova na stablu, jer je cilj maslinarske proizvodnje imati visoku i stabilnu rodnost.

Oruđe pri ruci

U sjevernim uzgojnim područjima rezidbu je poželjno obavljati krajem zime, odnosno u periodu kada ne postoji opasnost od oštećenja na stablima uzrokovanim niskim temperaturama, dok se u južnim područjima rezidba može provoditi tijekom cijele zime. Suhe i oštećene grane potrebno je uklanjati tijekom cijele godine te je stoga korisno imati oruđe za rezidbu pri ruci prilikom svakog odlaska u maslinik.

Posljednjih godina uočena je veća zastupljenost bolesti koje u biljno tkivo mogu ući primarno kroz oštećenja na kori grana i izbojaka, poput raka masline koji uzrokuje bakterija Pseudomonas savastanoi ili uzročnik bolesti (patogen) primarno ulazi u biljno tkivo kroz korijenov sustav, ali i kroz rane poput gljivice Verticillium dahliae koja uzrokuje začepljenje provodnih snopova.

Prilikom rezidbe važno je obratiti pozornost na prisutnost simptoma bolesti drva. Ovi su simptomi uočljivi na dijelovima drva te izvana, odnosno na kori nisu uočljivi simptomi prisutnosti uzročnika bolesti (patogena). Pojavu i razvoj bolesti drva mogu uzrokovati gljivice i bakterije, neki patogeni ulaze u biljku kroz korijen poput gljivice Verticillium dahliae, dok drugi patogeni ulaze u biljno tkivo kroz oštećenja na granama i grančicama poput gljivice Diplodia seriata koja uzrokuje odumiranje (nekrozu) drva što se može uočiti kao posmeđenje na presjeku grane.

Iz novog broja časopisa Maslinar

Kupite časopis

Previous
Next
Previous
Next