Rižom do savršene linije

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Japan bi nam svima trebao biti primjer kako se održava zdrava tjelesna težina. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, u Japanu manje od 5% stanovništva ima prekomjernu tjelesnu težinu, a ni ne moramo vam govoriti o našem zapadu gdje taj postotak raste na otprilike 30%.

Istraživanjem su znanstvenici iz Kyota zaključili da je najmanji broj pretilih stanovnika u zemljama gdje se redovito konzumira riža umjesto kruha.

Znanstvenici nadodaju da ta riža nije ona bijela koju možemo pronaći u svakom dućanu, već je to integralna riža bogata mineralima, vlaknima i drugim hranjivim biljnim spojevima koji pogoduju učinkovitijem osjećaju sitosti, što sprječava prejedanje.

 

 Rižot od dagnji i maslina

Sastojci:

1 kg dagnji u školjkama

400 gr riže

2 dl maslinovog ulja

20 zelenih konzerviranih maslina

2 dl bijelog vina

1 glavica crvenog luka

3 češnja češnjaka

1 vezica peršina

1 žlica pirea od rajčice

prstohvat papra

 

Priprava:

Dagnje operite u slatkoj vodi, te ih skuhajte samo toliko da se školjke otvore, a zatim izvadite meso.

Na maslinovom ulju popržite sitno sjeckani luk, a kad on porumeni, dodajte sjeckani češnjak i peršin, dagnje, papar, vino, vodu i pire od rajčica, te nastavite pirjati oko pola sata.

U međuvremenu u posebnoj zdjeli kuhajte rižu slabo posoljenu na maslinovom ulju, pa kad je riža kuhana, dodajte sitno sjeckane masline bez koštica i dagnje i nastavite zajedno kuhati još par minuta na vrlo niskoj temperaturi.

Iz kuharice Riba s maslinovim uljem

 

Previous
Next
Previous
Next

Maslinar u vašem
inboxu!

Primajte novosti i zanimljivosti iz svijeta maslinarstva jednom tjedno!