S Bogatin organskim gnojivom za masline, radujemo se plodovima svake godine

Dotaknuti ćemo se šibenskog područja u uzgoju maslina koje je u skoroj prošlosti bilo druga regija iza Dubrovačke po količini stabala i preradi maslina. Kada govorimo o maslinicima Donjeg Polja u širem prostoru grada Šibenika, govorit ćemo o Ivanu i Jeri Rude koji njeguju obiteljske maslinike i nastavljaju tradiciju njegovanja maslina. Danas pod starim i mladim maslinama trenutno imaju tri sorte maslina.

Jesenska i proljetna gnojidba
Jesenska i proljetna gnojidba preduvjeti su za dobru berbu sljedeće godine. U maslinicima obitelji Rude koristi se organsko gnojivo BOGATIN za masline. Potvrđuju maslinari tog kraja da je BOGATIN visokovrijedno paletirano organsko gnojivo specijalno formirano za ishranu maslina. Izvrsno izbalansiran NPK sastav udjelima hranjivih tvari iz organskih izvora osigurava veliki urod. BOGATIN pelete su najbrže rastvarajuće organsko gnojivo u Hrvatskoj te ih kao takve ne treba zakapati, što iznimno pogoduje starijim maslinarima. Pelete se brzo rastvaraju već nakon prve kiše. visoki sadržaj organskih tvari pomaže boljem zadržavanju vode i hranivih tvari, a dodatna mikrohranjiva u Bogatinu čine ovo gnojivo jedinstvenim i potpunim za uzgoj maslina te izbalansiran sadržaj bora, kalija, magnezija i željeza jako povećava stabilnost i veliku rodnost.
Gnojidba znači dodavanje hranjiva maslinama. Imamo mineralna i organska gnojiva. Sama uporaba mineralnih gnojiva nije dobra jer ne utječe na stvaranje humusa te zakiseljuje tlo. Organsko gnojivo je puno bolji izbor. Masline koje daju dobar urod iscrpljuju tlo, a maslina vraća vrlo malo organskih tvari u tlo i zato svaki maslinar mora vratiti ono što je stablo uzelo za rast, zdravlje i svježinu stabla te bogatu berbu u narednoj godini. Organsko gnojivo stvara humus u tlu, a on(humus) stvara nužno potreban vodo-zračni odnos gdje korijen masline može uzeti one sve hranjive sastojke koju nudi ORGANSKO GNOJIVO BOGATIN. Stajski gnoj- stanjak je koristan za maslinu, ali nije tako dobar s obzirom na količine i vrste tog gnoja koji se nađe na tržištu kod situacije da je životinja sve manje. Takvo gnojivo sobom nosi svakakve sjemenke korova u maslinik.

Idealno gnojivo
Bogatin je riješio taj problem jer je to gnojivo visoko pastelizirano i hidrogenizirano te očišćeno od svih sjemenja korova. BOGATIN organsko gnojivo za masline idealno je gnojivo za osnovnu organsku gnojidbu ili kao prihrana maslinika svake godine jer s tim povećavamo količinu organske tvari, a to znači bolja i bogatija zemlja.
Doziranje – količina gnojiva po stablu masline varira pa za mlade masline u sadnji doziramo po 1kg, stablima do 5 godina 1,5kg – 2kg u procjeni o veličini stabla te starijim maslinama od 2,5kg – 3,5kg ovisno o količini ploda, stanju tla, iscrpljenosti stabla.
Primjena je krajnje jednostavna. Uzmemo preporučenu količinu te ih rasporedimo po tlu oko stabla koliko je široka krošnja stabla masline. Još kad to gnojivo ne treba zakapati, posao je ugodan.
Nakon nekoliko godina prisutnosti na hrvatskom tržištu, proba, analiza i savjeta stručnjaka, možemo tvrditi da je BOGATIN organsko gnojivo najbolje gnojivo u Hrvatskoj i to u 5 oblika – masline; vinova loza; mandarine; voće i povrće te cvijeće i trava.

www.bogatin.eu

Previous slide
Next slide