Samo pozitivno | Nije svaka reklama dobra reklama

Kolumnistica Maslinara Nicoletta Balija piše o seksističkoj reklami za maslinovo ulje koja je nedavno uzburkala hrvatsku javnost

Vrag je odnija šalu. Evo nas u drugoj rezidbi, to mi je nekako već počelo biti mjerilo za izolaciju – pa nema veće izolacije od rezidbe, samo maslina, nebo, ja i klik, krak, klik. Ovih dana čitamo, komentiramo (naravno online!), propitujemo se oko nekih reklamnih kampanja koje se trenutačno vrte oko nas.

Jedan se istarski proizvođač drznuo napisati velikim slovima na još većem plakatu „djevičanstvo u koje nema sumnje“ i time potaknuo žustru raspravu na društvenim mrežama, na službenim, medijskim i privatnim profilima o objektivizaciji žena, o seksizmu, o poremećenom sustavu vrijednosti.

Mnogi su se odmah zakleli da nikad više neće kupiti njihov proizvod i žustro iskritizirali kampanju, udruge su podigle tonove. Neki drugi su pohvalili dosjetku i autora jer sviđa im se ulje pa i kampanja.

Poljuljani sustav vrijednosti

I eto nas tu, i ja poput vas nalazim se na nekoj prekretnici, gdje prikupljamo informacije i sudimo, sami sa sobom dok čitamo reakcije. Pogledavajući vani na buru koja maslini previja grane i mlatara njome kako i koliko hoće, baš kao i što sa ženama ponekad čine što i kako im se prohtje. Gledam tu maslinu vani i pitam se
što je ona skrivila da se oko nje koplja lome.

A stablo je to zahvaljujući kojem se ipak češće zakapaju ratne sjekire nego što se za njim diže prašina. Još od kada je božica Atena posadila prvu maslinu na Atici i sklopila mir s Posejdonom i Grcima, pa kroz stoljeća do danas, maslina je uvijek značila mir i slogu, razumijevanje, najdublje ukorijenjene vrijednosti.

Iskreno, ne uspijevam se oteti dojmu da je ipak netko, i to ne jedna osoba, već tim ljudi, stručnjaka i eksperata iz struke, sigurno proučio, pregledao više puta i na kraju odobrio gore spomenuti natpis. I da je samo jedna osoba imala osviještene oči i uši, da je samo jedna osoba otac ili majka djevojčice, da je samo jedna osoba imala petlju i ukazala na mogućnost da će te riječi možda biti krivo interpretirane, bio bi to dovoljan alarm.

A možda su svi znali i htjeli od početka, ili dapače, tražili su riječi i način kako da postignu točno ovaj rezultat, da se o tome piše, pa makar to bilo iz potpuno pogrešnih razloga. Nažalost, kad je sustav vrijednosti duboko poljuljan i kad se i ogromne kompanije ne libe posezati za ovakvim rješenjima, dok se s druge strane hvale tzv. društveno odgovornim poslovanjem, očito je da se kvaliteta svega oko nas srozava, kvaliteta umova ponajprije. Odgovornost je potrebna u svim segmentima, a posebice u komunikaciji s potrošačima.

Iz 69. broja časopisa Maslinar.

Maslinar potražite na svim kioscima ili ga naručite na linku Časopis.

Previous slide
Next slide