Samo pozitivno | Ulje ne poznaje granice

Kolumnistica Maslinara, vrijedna maslinarka Nicoletta Balija poziva nas da iskoristimo društvene mreže za promociju ulja – jer ulje ne poznaje granice

Mi još uvijek uživamo okupani suncem, temperature se još drže, masline se još beru, čuje se treštanje iz obližnje uljare. Čudno je što se još bura nije oglasila, još je toplo, neuobičajeno je ugodno biti na suncu, škiljiti prema nebu dok dohvaćamo i posljednje masline na najvišoj grani. Ulje će neki već i pretočiti za koji dan, oni koji su ranije krenuli. Mnogi su imali obilan urod, puno posla, drugi su se žalili manjim prinosima, uglavnom zbog teških plodova nakon velike količine padalina sredinom listopada.

Porast potrošnje

Ali osim tih nekoliko dana, zapravo smo preskočili klimatsku jesen i kako stvari stoje upast ćemo direktno u zimu, pa zato iskoristimo lijepe dane za sve planirane aktivnosti. Ionako nam slijede pripreme za blagdane i isprobavanje novih recepata u krugu obitelji (kad se ionako više od toga ne bi smjelo). Manje ćemo se družiti po konobama i hotelima ove godine, velikih proslava neće biti, ali si zato možemo dati oduška i pripremiti mi sami sve one recepte koje do sad nismo stigli isprobati.

Vjerojatno je to bio i razlog zbog kojeg se tijekom uskršnjih blagdana i tjednima prije i poslije, koji su se poklopili s prvim strožim mjerama, lockdownom, u Španjolskoj registrirao najveći dosad porast potrošnje maslinovog ulja. Od početka godine do kraja srpnja Španjolci su potrošili 12,7 posto ulja više od prethodnih godina, a period se poklapa s prvim strožim mjerama i činjenicom da su mnogi prestali odlaziti na posao i radili od kuće, slijedom toga i kuhali tri obroka, sedam dana u tjednu.

Bilo bi zanimljivo kad bismo imali podatke o hrvatskoj potrošnji, no ipak ne možemo biti toliko zahtjevni ili optimistični. Trenutno možemo samo reći da će se zahvaljujući ovom povećanju španjolski maslinari malo oporaviti od gubitaka, a Portugal najavljuje rekordan izvoz ove godine, dok Italija predviđa kako će se ove godine dogoditi da će potražnja premašiti ponudu. Ako se baziramo na taj isti princip, možemo se nadati istom razvoju događaja.

Objavljeno u 67. broju časopisa Maslinar.

Novi Maslinar potražite na svim kioscima ili ga naručite na linku Časopis.

Previous slide
Next slide