Samo pozitivno | Zdravlje u kapi ulja

Kolumnistica Maslinara Nicoletta Balija piše o tome čemu nas je sve naučila ova nesretna godina

Ove godine, kao i svake druge, pogledavali smo se oko sebe, kriomice virili preko suhozida, promatrali susjede, i pitali se tko će prvi krenuti u berbu. Hoće li to biti rujansko ulje?

Tko će prvi uslikati ulje koje izlazi još kričavo zeleno i prelijeva se laganim mlazom u spremnik? Jedva čekamo, toliko, da bi već sutra krenuli brati, samo da osjetimo taj miris.

Entuzijazam

A kad se to bude dogodilo, jer je sigurno da hoće, kao što je sigurno da će mnogi izraziti svoje negodovanje jer je rano za brati, raširit će se taj entuzijazam, tko će prije, tko će više, ta kolegijalna pozitiva, koliko je tebi bacilo, a koliki je tebi randman? A na kojoj si temperaturi?

Ne natječu se samo maslinari nego i uljare, koja će proizvesti najveći broj nagrađivanih ulja, jer imati prestižne maslinare znači privući još brojnije klijente. A tih malih maslinara koji su na komadu zemlje, naslijeđene ili kupljene s otpremninom, zasadili masline kako bi u mirovini imali razonodu i brigu, je sve više i svi oni zajedno predstavljaju dobar komad torte u uljarama.

Ove godine, ljeto je potrajalo. Još se kupamo, još turisti šeću po selu. Je li i to skrivila pandemija, ili se jednostavno ljeto proteglo, ili se zaista klima mijenja, ali sve je nešto razvučeno. I ovogodišnja zrioba čini se ne žuri, uhvatila je i ona ritam sa svime oko sebe. Nešto se maslini ne da još da ju otkinemo i uzmemo materi. Lijepo joj je tu, u toplom naručju, okupana suncem, milovana vjetrom. Sad je ona u svom najboljem momentu, puna i nabijena polifenolima, vitaminima, ulje se puni, život u njoj bubri i otkucava.

Bila je ovo mirna godina, ništa se posebno nije događalo, svi su bili doma, pazili je i mazili, davali vodu i kad nije trebalo, pretjerali u njezi, rezidbi…. Bila je ovo toliko mirna godina, nikud se nije išlo, sve je bilo tiše, kao da je stalo. Je, stalo je…. I priroda je to iskoristila.

 

Ulomak iz teksta objavljenog u 66.broju časopisa Maslinar.

Za više informacija o maslinama i maslinarstvu, pretplatite se na časopis Maslinar.

Previous slide
Next slide