Šampion višesortnih ulja Miro Borić: Ova je godina bila izrazito izazovna, ali uspješno smo sačuvali plodove

Titula šampiona u kategoriji višesortnih ulja na Danima mladog maslinovog ulja u Dalmaciji dodijeljena je Miru Borić iz Tučepa. Ovu nagradu Miro smatra velikim priznanjem svome ocu i cijeloj obitelji za vrijeme, rad i trud koji ulažu u svoje maslinike dugi niz desetljeća.

Obitelj Borić brine se za tri maslinika koja se nalaze u Podgori na različitim nadmorskim visinama, a mogu se pohvaliti sa čak 180 različitih sorti maslina. Nagrađeno ulje ima bazu Oblice, sortu koja je najzastupljenija na njihovom području. Osim Oblice, kombinirane su i sorte Levantinka, Lastovka, Bjelica te talijanske sorte, Pendolino i Leccino.

Borić ne skriva da je ova godina bila izrazito izazovna, no uz periodično natapanje uspješno je sačuvan plod. Radmani su iznosili između 13 i 14 posto, što je na nivou prethodne godine.

Unatoč izazovima koje je donijelo suho ljeto, maslinarska godina je za obitelj Borić završila u slavljeničkom tonu. Miro Borić je zahvalan svima koji su pridonijeli proizvodnji šampionskog ulja, a posebno profesionalnom osoblju uljare Acinger iz Podgore.

Piše: Karla Karabatić

Za više informacija o maslinarstvu, pretplatite se na časopis Maslinar.

Previous slide
Next slide