SAVJETI | Evo kad pomlađene masline počinju rađati

Masline se zimi mogu rezati samo ako ih pomlađujemo. Sve o pomlađivanju iz panja i guke donosimo u ovome tekstu autora pok. Dobroslava Elezovića

Zimi možemo obavljati samo onu najradikalniju i najtežu rezidbu: pomlađivanje iz panja i guke. Zima je za maslinu slična narkozi za čovjeka, pa ova teška operacija manje boli. Obnova iz guke zahtijeva eliminiranje sveg nadzemnog dijela stabla u razini tla i sveg podzemnog drva osim izabranih guka.

Dva su kriterija obnove: starost stabla i zdravstveno stanje podnožja debla u razini tla. Vrlo stara stabla (150 godina i više) ne treba uopće pitati, ona su zrela za obnovu iz guke, a iz guke obnavljamo i ona stabla čija je sredina istrunula, šuplja i kad je panj većeg promjera s jasno odijeljenim glavnim žilama – gukama. 

Postupak pomlađivanja

Postupak pomlađivanja ide ovako: valja otkopati zemlju uokrug stabla do oko jedan metar. Dubina otkopa mora biti tolika da žile ostanu u zraku, tj. otkopane i potkopane, da čovjek vidi njihovu jačinu, zdravstveno stanje i dr. Nakon toga valja odrezati stablo tik iznad guke na prijelazu korijena u deblo. Od podzemnog dijela odabrati 3-4 glavne žile, a sve druge (između njih) povaditi. Odrezati i izvaditi i svo drvo iz sredine, tj. od guke prema sredini. Kad je svo drvo iz sredine izvađeno, jama se zatrpava. 

Prije toga na dno jame stavlja se mineralno gnojivo i to u kanal između glavnih žila stavlja se gnojivo 4-5 kg u svaki tako da jedno stablo dobije do 25 kg. To je gnojidba na zalihu. Gnojivo se ne rastura, ostavlja se na hrpu kao kobasica, po sredini.

Unutarnju stranu – rez od guke prema sredini prije zatrpavanja valja premazati nekim zaštitnim sredstvom koje odbija vodu. Zatrpati valja i guke, ali ne slojem višim od 10 cm. O radovima na ovako pomlađenoj maslini u drugoj i trećoj godini, više možete pročitati u knjizi Rezidba masline. 

Pomlađivanje iz panja je način obnove stabla iz dijela panja nešto iznad razine tla, točnije iznad korijenova vrata. Zato ovaj dio mora biti kompaktan i zdrav. Primjenjuje se na stablima srednje starosti (30-50 godina) u slučaju kad je deblo visoko, krošnja dotrajala i visoka ili kad je stablo bilo duže vremena zapušteno pa se normalnom rezidbom ne može vratiti u život. 

Naginjanje izdanaka

Presječe se, odnosno prepili deblo malo iznad razine tla. To radimo u zimskome razdoblju, a na proljeće će iz panja izbiti brojni izdanci. Svi se oni prve godine ostave kako bi korijen imao bolju opskrbu. Na proljeće sljedeće godine izdanke valja prorijediti: eliminirati suvišne i nepogodne, a ostaviti 10-15 pogodnih. No, već sada valja odabrati 3-4 izdanka koji će tvoriti buduće stablo, pa ih lagano nagnuti na vanjsku stranu.

Ulomak teksta iz novog broja časopisa Maslinar

Previous slide
Next slide