Savjeti | Evo zašto ujesen maslini treba kalij, a na proljeće dušik

Stručni suradnik Maslinara dr.sc. Marin Krapac pojašnjava zbog čega je maslini krajem jeseni potrebna gnojidba kalijem, a zašto ćemo je u proljeće nahraniti dušikom

Krajem jeseni potrebno je biljna hranjiva, koja su berbom plodova maslina iznesena iz maslinika, gnojidbom nadomjestiti. Prema španjolskim i talijanskim autorima maslina godišnje iz tla utroši najveće količine kalija (oko 500 g/ stablu/ god.), potom dušika (oko 300 g/ stablu/ god.), dok je utrošak fosfora najmanji (oko 100 g / stablu / god.).

 

Gnojidba kalijem

Intenzitet gnojidbe ovisi i o rodnosti, jer 1 kg ploda masline iz maslinika iznese oko 4,5 g kalija, 3-4 g dušika i oko 0,7 g fosfora. Zbog toga je nakon berbe rodnih stabala maslina potrebna primjena veće količine gnojiva u odnosu na stabla gdje je rodnost bila manja.

Jesenska gnojidba podrazumijeva primjenu gnojiva s višim udjelom fosfora i kalija, odnosno makroelemenata koji su slabo pokretni (mobilni) u tlu. Slabija mobilnost kalija i fosfora još je izraženija u težim, glinovitim, tlima.

Viša količina oborina tijekom jesensko-zimskog perioda omogućava bolju topivost kalijevih gnojiva i njihovu pristupačnost maslini. Zbog toga se kalij u jesen može primijeniti (aplicirati) u količini oko 1 kg kalija po stablu u granuliranom obliku putem tla, dok se u sušnim uvjetima tijekom proljeća i ljeta preporuča njegova primjena putem lista (folijarno) tretiranjem stabala s 1-2 % otopinom kalija, jer mladi listovi usvajaju više kalija nego stariji listovi masline.

Navedene količine su samo orijentacijski podatak, a za utvrđivanje potrebnih količina gnojiva u masliniku potrebno je provesti analizu hranjiva u tlu i/ili biljnom materijalu te na temelju obavljene analize i preporuke provesti gnojidbu.

Osim bolje topljivosti kalija u jesen, ovaj makroelement utječe na stvaranje ugljikohidrata u biljci te ima pozitivan učinak na pripremu masline za zimu i smanjuje opasnost od pojave šteta uslijed niskih temperatura.

Gnojidba dušikom

Za razliku od kalija, dušik se primjenjuje u proljeće kada prođe opasnost od niskih zimskih temperatura i kada ga biljka najviše koristi za svoj rast i razvoj. Dušik je makroelement koji je jako pokretan u tlu, odnosno slabo se veže za čestice tla i lako ispire u dublje slojeve gdje ga stablo masline korijenovim sustavom više ne može usvojiti (apsorbirati).

Cijeli tekst pročitajte u novom broju Maslinara.

Naručite časopis odmah!

Previous slide
Next slide