Savjeti stručnjaka | Kako smanjiti troškove rezidbe

kako-smanjiti-troškove-rezidbe-maslina

Stručni suradnik Maslinara dr.sc. Josip Ražov opisuje sve mogućnosti smanjenja troškova rezidbe, i preporučuje korištenje automatiziranih alata

Još je aktualna rezidba maslinika, i bit će aktualna sve do kraja ožujka. Uobičajeni načini rezdibe su dobre voćarske škare sa dvije nasuprotne oštrice i dobra voćarska pila. Ovo se uglavnom provodi ručno, što na kraju nije nimalo lak posao. Orezati nekoliko desetaka stabala maslina, da ne govorimo o nekoliko stotina ili čak i tisuća zahtijeva dosta napora, radne snage, radnih sati a time i troška.

Cijena ulja nažalost teško ide prema gore, već više prema dolje i jedina mjera je snižavati troškove proizvodnje.

škare-za-rezidbu

Automatizirane škare

Što se tiče rezidbe, jedna od mjera je i uporaba automatiziranog alata. Kod primjene manualnih običnih škara utrošak radnih sati je naravno najveći jer se i najviše energije troši stiskajući drške škara cijeli dan i režući grane promjera često i po 2–3 cm. Radnik koji reže na takav način zasigurno neće biti učinkovit kao onaj koji koristi automatizirane škare. Od takvih danas se uglavnom koriste pneumatske škare ili električne škare.

Pneumatske škare koriste kompresor za pogon. Kompresor je priključen na agregat, motokultivator ili taktor. Težina samih škara je oko 0,4–0,8 kg te bez problema režu grane debljine 3- 4 cm u promjeru. Čovjek samo pritisne ručicu i oštrica pneumatskim pogonom sama napravi rez te se radnik ne umara.

Na škare je priključeno crijevo s kompresora pa treba paziti gdje se nalazi crijevo da se o njega ne zapetljamo i da ga ne bi presjekli. Druga važna napomena jest paziti da sami sebi ne odrežemo prst jer ako se prst nađe u oštrici škara, a ručicu smo pritisli tada nema natrag.

Oštrica nemilosrdno ide prema dolje i radi rez. Kod ručnih škara ćemo naravno osjetiti jesmo li sami sebe zahvatili i instiktivno na vrijeme prekinuti rez. Kod automatike to ne funkcionira.

Postoje i posebni tipovi rukavica sa senzorom koja se nosi na ruci. Ako se ruka, odnosno prst koji je u rukavici nađe u oštrici škara, senzor isto prepoznaje i zaustavlja daljnji rez.

Osim opasnosti od ozljeda, najveća mana pneumatskih škara jest to što moramo za sobom vući kompresor i neki motor ili agregat, te paziti na pneumatsko crijevo gdje se nalazi i koliko je dugo.

Ulomak teksta iz 42. broja časopisa Maslinar.

Novi Maslinar potražite na svim kioscima ili ga naručite na linku Časopis.

Previous
Next
Previous
Next