Savjeti za uspješno navodnjavanje

Ako nemate sustav za navodnjavanje, pravo je vrijeme da počnete razmišljati o njemu. Donosimo 10 savjeta koji će vam pomoći da se odlučite za navodnjavanje i pravilno ga primijenite.

1. Odredite tip tla

Ne samo zbog odabira sistema navodnjavanja, već i odabira sortimenta, vrlo je važno definirati tip tla, njegovu dubinu, količinu skeleta, vodozračni režim te dostupnost hranjiva.

2. Analizirajte vodu

Analiza vode se vrši u laboratoriju gdje se pored količine krutih nečistoća određuje i njezin kemijski sastav, pH, količina iona kao što su kalcij, natrij, klor, željezo i dr. Veće količine željeza mogu predstavljati ozbiljne probleme uzrokujući blokade kao i suvišak kalcija koji vode začepljenju sistema navodnjavanja.

3. Rasporedite redove po dužini

Na mapi je potrebno ucrtati raspored, smjer i razmake sadnje. Uvijek je bolje redove rasporediti po dužini, tj. da budu što dulji.

4. Ništa bez struje

Zbog odabira pumpe sistema, upravljačke jedinice te fertilizacijske jedinice bitan je izvor struje.

5. Prednosti i mane rasprskivača

Prednosti su: veliki raspon tlaka i protoka; prilagodba širine prskanja; dizajniran protiv ulaska mravi.

Mane su: potiče rast korova; pojava zanošenja kapljica vjetrom; ometa strojnu berbu; ometa međurednu obradu; izloženost napadima insekata; pokretna postrana cijev može zakloniti rasprskivač; u slučaju blokiranja emitera stablo ne dobiva vodu; ne navodnjava se za vjetrovitog vremena; 70 – 80 posto učinkovitost u potrošnji vode; zahtjevna instalacija s dosta radne snage; zahtijeva preciznost kod bušenja rupa u lateralama; laterale koje se ukopavaju mogu biti oštećene korijenjem.

 

Tekst preuzet iz 52. broja časopisa Maslinar.

Za više informacija o maslinama i maslinarstvu, pretplatite se na časopis Maslinar.

Previous slide
Next slide