Šipak – pun koštica, ali i zdravlja!

Šipak, mogranj, nar, granat, cipur su narodna imena za dobro poznati dalmatinski listopadni trnovit i ukrasni grm, zanimljiva izgleda i sadržaja, koji se može uzgajati i kao manje stablo koje naraste i do 4 metra visine. Pradomovina mu je Perzija, gdje se koristio za stolne dekoracije, pa čak i za dekoraciju mesnih jela. Za vrijeme punskih ratova prenio se u Italiju, a odatle po cijelom Mediteranu, posebno na osunčane položaje i tla bogata vapnencem. Razmnožava se margotiranjem u svibnju, a novi dio s korijenom valja posaditi u običnu vrtnu zemlju na sunčanom mjestu.

Voće i ukras

Danas se kod nas uzgajaju kultivirani oblici šipka i kvalitetne sorte uglavnom kao jestivo voće, ali i kao hortikulturna ukrasna biljka. Ima uspravne razgranate trnovite grane sive i tanke kore koja se s vremena na vrijeme ljušti. Listovi su duguljasto-ovalni dužine 3 – 6 centimetara s kratkom peteljkom. Smješteni su nasuprotno, kožasti i glatki, a s gornje strane sjajni. Cvjetovi su vrlo lijepi, dekorativni crvene boje, a kod nekih sorti mogu biti i bijele, žute i roza boje sa 5 – 9 latica i mnogo prašnika. Cvjetaju pojedinačno ili do par zajedno na kratkim stapkama tijekom lipnja.

Plod šipka je žute do smeđe boje, veličine jabuke, obavijen tvrdim kožastim ovojem, sazrijeva u listopadu, a iznutra je pregrađen tankim bijelim pregradama tako da tvori komore s brojnim sjemenkama nepravilnog oblika, crvenkaste boje i vrlo sočnima. Plodovi samoniklog – divljeg šipka su nešto manji od kultiviranoga, a ostaju na granama i preko zime, sjemenke su kiselkasto gorke i manje ukusne, ali mnogo bogatije vitaminom C. Tijekom ljeta biljku valja zalijevati dva puta tjedno, a obrezuje se krajem zime.

Od sjemenki se spravlja sok, koji je od davnina poznat u Dalmaciji kao «granatina». Razrjeđuje se s vodom i ima izvrsno osvježavajuće djelovanje. Šipak je poznat kao vrlo cijenjeno voće, ne samo kao hrana, već i kao cijenjen prirodni lijek i gastronomski dodatak – začin masnim jelima. Šipak sadrži vitamin A, oko pet miligrama i vitamin C oko 24 miligrama, te ostale vitamina iz grupe B kompleksa.

Ulomak iz novog broja časopisa Maslinar.

NARUČI OVDJE!

Previous slide
Next slide