Sorte maslina | Buža – najrasprostranjenija istarska sorta

buza-istarska-sorta-masline

Sorta je na sortnoj listi maslina RH, a nazivaju je još i Buga, Buža vodnjanka, Burgaca, Morgaca, Domaća, Gura. Najrasprostranjenija istarska sorta maslina, koja ima velik broj biotipova, a najviše se uzgaja u maslinicima jugozapadnog dijela Istre oko Peroja i Fažane, kao i u maslinicima Slovenskog primorja. U tijeku su znanstvena istraživanja, kojima se nastoji dokazati da ima više vrsta i podvrsta, križanaca i kultivara, koje su jako slične, ali ipak i genetski i morfološki različite.

Bujno stablo

Stablo je jako bujnog rasta, rustikalnog izgleda, krošnja je gusta, često raste u visinu s jako razvijenim i čvrstim granama. Izbojci su uspravnog rasta, pomalo povijeni. Spada među sorte koje su najosjetljivije na paunovo oko, a jako je osjetljiva i na maslininu muhu te maslininog moljca.

U regiji uzgoja u nasadima s bujnom krošnjom, podložna je razvoju svih štitastih ušiju i pojavi čađavice. Povoljni položaji za sadnju su zaštićeni i topli s dubokom zemljom, ali je i u takvim okolnostima sklona alternativnoj rodnosti.

List je srednje veličine, uzak i kratak, eliptičan, kopljast, na vrhu oštar, maslinaste boje s dugom peteljkom, dug je oko 6 cm, a širok oko 1,5 cm. Cvjeta krajem svibnja, dok resu razvija od ožujka do početka svibnja, osjetljiva je na nepovoljne vremenske prilike (magla, rosa i jak vjetar). Dobri su joj oprašivači Leccino i Pendolino, dok ona uspješno oprašuje sorte kao što su Moražola, Karbonaca i Rošinjolu.

Vrijeme od cvatnje do berbe je oko 175 dana.

 

Tekst preuzet iz 40. broja časopisa Maslinar.

Za više informacija o maslinama i maslinarstvu, pretplatite se na časopis Maslinar.

Previous
Next
Previous
Next