SORTE MASLINA | Coratina se prilagođava škrtim terenima

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

U ovome broju predstavljamo lokalnu sortu Coratinu koja se uzgaja uglavnom u Istri, a porijeklom je iz talijanske pokrajine Puglie

Coratina je na sortnoj listi maslina RH, a nazivaju je još i Puljiška, Grozdača i Čehuljica. Ova se lokalna sorta uzgaja uglavnom u Istri, a porijeklom je iz južne Italije iz pokrajine Puglia – Apulija.

Coratina je prilagodljiva škrtim terenima i različitim klimatskim uvjetima, a pogodna je za strojnu berbu. Ističe se redovnom i obilnom rodnosti, a u uzgoju je u Istri preko sto godina. Karakteristično je da mlade sadnice rano dolaze na rod, već u drugoj godini. Vrlo je slična nekim našim sortama, te je moguće imala utjecaj na neki klon.

Stablo je omanje, s korom tamnosive boje, dok mu je krošnja srednje bujna, svijetlozelenkaste boje. Rodni izboji su kratki, uspravnog rasta. Coratina je srednje osjetljiva na maslininu muhu i niske temperature, te se preporučuje sadnja na toplim i zaštićenim položajima i u dubljim tlima. Više je osjetljiva na rak masline, paunovo oko i olovnu bolest.

List coratine je intenzivne tamnozelene boje, srednje veličine, eliptično kopljastog oblika, dug je oko 8 cm, i širok oko 1,7 cm, vrh je oštar. Stranooplodna je sorta, cvjeta obilnim peludom krajem svibnja i početkom lipnja, dok resu razvija od ožujka do sredine svibnja. Vrijeme od cvatnje do berbe je 185 dana. Dobri oprašivači su joj Oblica, Pendolino i Leccino.

Ulomak teksta iz 70. broja časopisa Maslinar.

Maslinar potražite na svim kioscima ili ga naručite na linku Časopis.

Previous
Next
Previous
Next