Sorte maslina | Domaća sorta otporna na dugotrajnu sušu

Maslinar Toma Makjanić predstavlja hvarsku sortu Pujišku, za koju ističe da je otpornija na paunovo oko i muhu od oblice te da je otporna na dugotrajnu sušu

Pujiška je sorta masline čije porijeklo još nije ispitano. Ne znamo točno kada je stigla u naše krajeve i da li ima „dvojnika“ u Italiji ili u nekoj drugoj maslinarskoj zemlji. Naziv Pujiška asocira na Talijane koje mi zovemo još i Pujizi, Puizi ili Puljizi. Bilo kako bilo, Pujiška je stoljetnom prisutnošću na otoku Hvaru toliko prilagođena klimi, odnosno dolskoj mikrolokaciji da je sa pravom možemo nazvati našom sortom.

Hvarska sorta

Uzgoj Pujiške ograničen je isključivo na područje otoka Hvara, a najveća populacija ove sorte se nalazi u mjestu Dol. Dok se ne dokaže suprotno ona se smatra dolskom sortom masline čija velika i stara stabla nalazimo na predjelima Pasika, Strone, Norti, Podborje, Rugonji, Gorica i još mnogim drugim. Do sada nisam pronašao stablo koje bi bilo rekorder po starosti i veličini, odnosno maticu od koje su možda nastale sve ostale Pujiške. Postoje mnogobrojna stabla Pujiški koja su po mojoj procjeni starija od 200 godina.

Kao sorta jako je vrijedna jer daje prvoklasno ulje koje se dokazalo na maslinarskim manifestacijama. Plodovi na stablima koja nisu preopterećena rodom mogu se konzervirati na tradicionalni način. Prema tome Pujiška spada u sorte mješovite namjene.

Pujiška razvija visoko stablo, guste krošnje. Raste uspravno, a krošnja prirodno tvori kuglu zatvorenog oblika. Može narasti u visinu i do 8 metara. List je svjetlije boje nego u Oblice. List je uzak, srednje je dužine, a na dodir mekan. Kopljastog je izgleda.

Rodi redovito i obilno. Plod je krupan, duguljast i težine oko 5 grama, a ponekad i teži. Sadržaj ulja je oko 16-17 posto, ovisno o tome kada se bere. Idealno vrijeme berbe u godini bez ekstrema bi bilo krajem listopada. Ona je nešto kasnija sorta u usporedbi s Oblicom.

Harmonično ulje

Ulje od Pujiške je harmonično i jako vrijedno. Vrijednost ukupnih polifenola u ovom ulju je oko 500 mg/kg.

Otpornost prema štetnicima i nedaćama joj je dobra. Slabije je otporna na bakterijski rak. Na pojedinim područjima sam primijetio pojavu bakterijskog raka na Pujiškama, izazvanu jakom tučom poslije koje nije napravljena zaštita na vrijeme. U normalnim okolnostima nisam primijetio pojavu bakterijskog raka. Otpornija je na paunovo oko od Oblice, kao i na maslininu mušicu.

 

Ulomak teksta iz 72. broja časopisa Maslinar

Naručite časopis!

Previous
Next
Previous
Next