Stara kaštelanska maslina i ove godine urodila plodovima

Tradicionalna berba stare masline u subotu je u  Kaštel Štafiliću okupila brojne sudionike koji su i ovu godinu željeli dati svoj doprinos u berbi 1500 godina stare masline, a koja je zasluženo i u konkurenciji na natjecanju za hrvatsko stablo godine. Kako se ovu godinu moralo ranije krenuti s berbom, prinos ulja je manji od očekivanog.

I ovogodišnju berbu su organizirali članovi društva Bijaći te maslinari udruge Mastrinka uz učenike i profesora škole Braća Radić te predstavnike javne ustanove More i krš. Pomoć su došli dati i djelatnici Vlastitog pogona i kaštelanski vatrogasci, a u branju su sudjelovali i Nada Maršić, ravnateljica Turističke zajednice te gradonačelnik Denis Ivanović.

– Ovogodišnji urod je bio odličan s obzirom da na području Kaštela imamo ispod prosječnu berbu i jako veliki je napad maslinine muhe. Na staroj maslini dobrim dijelom smo uspjeli spriječiti veće štete jer smo tretirali sa dozvoljenim sredstvima, tako da je urod bio jako dobar. Ubrano je 112 kilograma ploda – kazala je dr. sc. Tatjana Klepo.

Ubrani plodovi odmah su odneseni na preradu gdje je dobiveno deset litra maslinovog ulja, kazala je Klepo napomenuvši da je, s obzirom na raniju berbu, i prinos ulja niži od očekivanog, odnosno manji od deset posto.

– Ove godine stara maslina obrana je ranije nego inače, a razlog tomu su prvenstveno vremenske neprilike, dugotrajna suša, a potom i nagle velike količine oborina koje su potakle ranije dozrijevanje, takozvano prisilno dozrijevanje plodova, kao i  napad maslinove muhe – pojasnila je dr. Klepo.

No, unatoč meteorološkoj situaciji i svojoj starosti, stara kaštelanska maslina svaku godinu daje izniman urod. Jedinstvena je na Mediteranu i ujedno je zaštićeni spomenik prirodne baštine. Kao takva spada u jednu od posebnosti Kaštela i njome se ponosimo, kazao je prilikom berbe kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović i pozvao je sve da glasaju za staru maslinu na natječaju za hrvatsko stablo godine.

Dodajmo, da pobjednik natječaja za Hrvatsko stablo godine 2020., ide na natječaja za Europsko stablo godine, čiji pobjednik će biti predstavljen u Briselu. Do rezultata natječaja, preostalo je još tri tjedna, a do tada je najvažnije da možemo reći kako se stara maslina još uvijek dobro drži zahvaljujući svima onima koji o njoj vode brigu.

– Što se tiče stare masline ona je u super kondiciji. Ove godine nismo radili rezidbu jer smo je pustili da se malo oporavi s obzirom na zimu prije dvije godine kada je dosta bilo oštetilo gornje dijelove krošnje – kazala je Klepo i zadovoljno dodala da stara maslina ovu godinu izgleda kao mladica.

Preuzeto s: kastela.org

Previous slide
Next slide