Stara maslina” – Drvo staro preko 2000 godina raste u Baru

Današnja maslina je porijeklom iz istočnog dijela Sredozemnog mora odakle je stigla u Grčku, zatim na područje današnje Italije pa onda i naše krajeve.

Maslina je označena kao “sveto drvo” u monoteističkim religijama. U hrišćanstvu maslina je simbol žrtve u znak sjećanja na Hristove muke na Maslinovoj Gori. Po islamskom vjerovanju maslina je “blagoslovljeno drvo” koje se na više mjesta spominje u svetoj knjizi Kuranu.

Ne zna se kada je maslina stigla na područje Crnogorskog primorja. Međutim zasadi oko Bara, Budve i Ulcinja, pokazuju da je maslinarstvo jako stara poljoprivredna kultura. Hiljadugodišnji zasadi na području Bara, svojom starošću prevazilaze i najstarije pisane istorijske tragove o civilizaciji na podrumijskim prostorima.

Danas se na području Bara nalazi preko 100 000 maslinovih stabala. Većina zasada su stabla stara po nekoliko vijekova. Najstarije stablo nalazi se na Mirovici.

ISTORIJAT STARE MASLINE

Stara maslina na Mirovici predstavlja jedno od najstarijih stabala masline u svijetu i smatra se najstarijim stablom u Evropi. Njena starost procjenjuje se na preko 2000 godina što potvrđuje sertifkat sa  Univerziteta u Istanbulu “Wood Anatomy and Tree-Ring Research Laboratory.

Nalazi se nedaleko od starog grada Bara, uz magistralni put koji vodi od Bara prema Ulcinju. Jedno je od najznačajnijih dobara Crne Gore.

Zbog svojih prirodnih morfoloških, ambijntalnih, estetskih i istorijskih vrijednosti ovaj izuzetni spomenik prirode proglašen je za prirodno dobro i stavljen je pod zaštitu države 1957. godine. Treba napomenuti da i nakon 2000 godina ova maslina i dalje daje plodove.

Njenim nekadašnjim vlasnicima porodici Nikočević, botaničari koji su došli u vrijeme italijanske okupacije nudili su ogroman novac da je izvade i odnesu u Italiju. Oni su to bez razmišljanja odbili.

FESTIVAL DJEČIJEG STVARALAŠTVA “SUSRETI POD STAROM MASLINOM”

Međunarodni dječiji festival pod nazivom “Susreti pod Starom maslinom” održava se u novembru svake godine. Djeca pišu na temu mira u svijetu, prijateljstva i dobrote među ljudima jer i sama maslina to simbolizuje. Na ovom festivalu gostuju renomirani pisci i pjesnici koji zajedno sa djecom puštaju vijenac od maslina u more sa napisanim porukama u boci – rekla je za portal AgroSavjet Tanja Andrić iz Kulturnog centra Bar.

LEGENDE I PRIZNANJA O STAROJ MASLINI

Legenda kaže da je cijelo područje dobilo ime Mirovica jer su se pod starom maslinom mirile zavađene vojske, bradstva i porodice. Stariji barani sjećaju se zabrane kidanja grana ili listova sa njenog stabla kao i predanja o prokletstvu koje bi zadesilo svakog ko pokuša da je uništi ili posiječe.

Predanje kazuje da je u prošlosti važilo pravilo da se u barskom kraju muškarac nije mogao ženiti ako nije posadio izvijestan broj maslinovih sadnica.

Prema maslini u Baru se od uvijek gajio poseban kult, jer “Stara dama” pamti mnogo više od naše istorije, pamti mnoge ratove, mnoge sunovrate i uspomene, mnoge dogovore, pomirenja i ozdravljenja. Zbog toga je ona imala vrlo važnu ulogu u materijalnom i duhovnom životu stanovnika barskog kraja. U prošlosti vlasnik nije prodavao maslinu a njeno stablo niko nije sjekao niti je plod gazio.

Izvor: https://agrosavjet.com/stara-maslina-drvo-staro-preko-2000-godina-raste-u-baru-foto/

Previous slide
Next slide