Stara maslina u Kaštel Štafiliću uspješno obrana

Iako je ovogodišnja berba stare masline u Kaštel Štafiliću odgađana dva puta zbog lošeg vremena, u konačnici  je berba obavljena i svi su zadovoljni. „Urod je bio odličan, no nekoliko nevera je utjecalo na količinu. Ubrano je stotinu kila. Plodovi su dosta zdravi obzirom na vremenske uvjete ove godine i na napade i ogromnu količinu maslinove muhe koja hara po cijeloj Dalmaciji. No, na stablu se nije uspjelo zadržati puno ploda u odnosu na prethodne godine, jer nas je preduhitrilo jugo“, kazala je Tatjana Klepo iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Klepo je kazala da je maslina u izvrsnom zdravstvenom stanju  te se nada da će takva i ostati te da tijekom zime neće imati veće vremenske ekstreme koji bi mogli narušiti njeno zdravstveno stanje kakvo je bilo 2018. godine.

– Ove godine nije obavljena rezidba masline, jer smo je pustili da se malo „rekupera“. Na vrhu stabla se još uvijek vide ozljede koje se vuku od prije pet godina. Gornji dio stabla ima osušene grančice. No, sjedeću godinu ćemo organizirati intenzivniju rezidbu. Što se tiče ostalih znakova bolesti i simptoma, nema ničeg zabrinjavajućeg. Izgleda dosta dobro, masivno i dosta ima zelenila – ispričala je Klepo.

Plodovi su nakon berbe pokupljeni i odvezeni na preradu u uljaru Novak. Potom je od strane Ciana obavljena i preventivna zaštita masline od bolesti, uz stručnu podršku Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu. Ujedno je maslina i nahranjena, odnosno pognjojena peletiranim organskim gnojem.

Berbu je tradicionalno organiziralo Društvo „Bijaći“ u suradnji s Gradom Kaštela, HAPIH, JU More i krš, Udrugama „Mastrinka“ i „Šušur“, TZ Kaštela, Muzej Grada Kaštela te SŠ Braća Radić.

Dobiveno maslinovo ulje društvo Bijaći će pakirati u male posudice, balsamarije i bit će jedan od vrijednih suvenira grada Kaštela. Inače, Kaštela u svojoj ponudi imaju i suvenire od grana i lišća ove masline, koja je i sama, kao zaštićeni spomenik prirode, jedna od kaštelanskih turističkih atrakcija.

Previous slide
Next slide