ŠTETNICI | Zašto je svrdlaš opasniji od muhe

Da nesreća nikad ne dolazi sama, dokazala je i pojava svrdlaša u brojnim maslinicima na kraju još jedne loše maslinarske sezone

Maslinov svrdlaš očito postaje možda i najvažniji štetnik, ponekad i ponegdje i važniji od maslinove muhe ili maslinovog moljca. Jer, kako je rekao jedan maslinar, maslinova muha smanji urod ili smanji kvalitetu ukupnog uroda, ali maslinov svrdlaš potpuno uništi urod.

Buši plod

Maslinov svrdlaš (Rhynchytes cribripennis) je kukac iz reda kornjaša i iz porodice pipa, i to pipa dugorilaša. Kako i sam naziv kaže, ovi kukci imaju produženu glavu u obliku rila. Tim rilom buše plod i to ne u svrhu ishrane, već polaganja jaja u plod.

Ako je jaje u plod masline položeno pije okoštavanja, tada ličinka izjeda košticu i plod pocrni i opada. Ako je ubušivanje nakon okoštavanja, tada ličinka ne stigne izgristi košticu i plod ostaje na stablu ali je izbušen i deformiran. Takav plod daje ulja, ali nešto manje.


Nakon što ličinka izgrize sjemenku (košticu), spušta se na tlo, kukulji i razvija u odrasli oblik te u tlu i prezimljava, a izlazi idućeg proljeća (travanj, svibanj). Može se dogoditi da ličinka nakon spuštanja ostaje u tlu u obliku razvijene ličinke i kukulji se tek iduće jeseni naredne godine, pa čak i nakon dvije godine! Dakle, maslinov svrdlaš ima jednu generaciju godišnje, vrlo moguće i jednu generaciju u dvije godine pa čak i jednu generaciju u tri godine!

Ovaj problem istraživali su još grčki autori 1994. i 1995. godine kada su se isti problemi događali u grčkim maslinicima. Tada su istraživanjem dokazali da maslinov svrdlaš razvija jednu generaciju kroz dvije pa i tri godine u tamošnjim uvjetima. Ovo je iz razloga prilagodbe štetnika alternativnoj rodnosti masline koja je često upravo svake druge ili treće godine, te klimatskim parametrima. Ako su klimatske prilike nepovoljnije, tada kukac produži i ciklus razvoja.

Sitni plodovi

Iz opisa napada ploda da se zaključiti zašto moguće svrdlaš preferira sorte sitnijeg ploda – iz razloga što je na sitnijim sortama manji put od površine ploda do koštice, što je bitno na početku napada prilikom uboda, ali i na kraju prilikom izlaska kukuljice iz ploda. Naravno, u nedostatku sorti sitnijeg ploda, bit će napadnute i krupnije sorte.

Već iz opisa životnog ciklusa gdje smo rekli da maslinov svrdlaš od jeseni do proljeća prezimljuje u tlu, često upravo u masliniku, da se zaključiti da je obrada tla i jedna izvrsna mjera suzbijanja! O ovome smo više puta i pisali i napominjali isto, to više što u tlu prezimljava i dio maslinove muhe pa time suzbijamo i ovog štetnika.

Stara poslovica kaže da voćnjak u zimu traži dublju brazdu, pa bi rješenje moglo biti srednje duboko oranje (razoravanje) u jesen/zimu odnosno nakon berbe, a kultivacija i eventualno frezanje u proljeće, i to obvezatno u travnju, svibnju, te možda i u lipnju. Nije dobro pretjerano frezati, kultiviranje bi bilo bolja mjera jer puno manje narušava strukturu tla.

Ulomak teksta iz 72. broja časopisa Maslinar

Naručite časopis!

Previous
Next
Previous
Next