Suzbijanje maslinine muhe ekološkim sredstvom Success Bait

Maslinari Dalmacije i Istre u prošloj su sezoni vrlo uspješno suzbijali maslininu muhu ekološkim pripravkom Success Bait

SUCCESS BAIT zamijenio je stare, opasne pripravke za suzbijanje maslinine muhe u hrvatskim maslinicima. Ovaj pripravak ima dozvolu u ekološkoj proizvodnji, ali ga sve više koriste maslinari koji nemaju ekološki certifikat. Osim prirodnog insekticida, spinosada, pripravak sadrži niz sastojaka koji ga čine privlačnijim za maslininu muhu i poboljšavaju njegovu postojanost na biljkama u usporedbi s ostalim mamcima na tržištu. SUCCESS BAIT koristi inovativnu tehniku, koja se sastoji u tome da poprskani dio krošnje masline preuzme funkciju “trapule”, odnosno zamke na koju maslinina muha dolazi privučena mirisom. Na leđnu prskalicu od 10 do 15 litara vode, potrebno je otopiti oko pola litre SUCCESS BAITa (3-5% otopina).

Pola litre pripravka prvo se otopi u manjoj količini vode (5 litara), uz dosta miješanja, a zatim se doda u prskalicu i nadopuni vodom uz miješanje. Sa dobivenih 15 litara otopine može se tretirati 70 do 100 stabala maslina (odnosno pojedine grane na toliko stabala). Sa litrom SUCCESS BAITa tretiramo maslinike od 150 do 200 stabala. SUCCESS BAIT zbog svog prirodnog porijekla nema štetan učinak na ljude, ptice, pčele i korisne insekte. Ekotoksikološke karakteristike SUCCESS BAITa, izuzetno smanjene doze primjene i inovativna metoda distribucije čine upotrebu ovog proizvoda sigurnom za ljude i okoliš. Nadalje, odsutnost neugodnih mirisa omogućava primjenu na stablima u blizini domova i turističkih sadržaja.

Za prskanje maslinika od 150 do 200 stabala potrebno je potrošiti 1-1,5 L SUCCESS BAITa. Prska se samo 50% biljaka, izmjenjujući tretirane i netretirane redove ili pojedine biljke i prskajući samo dio krošnje ili jednu granu. Kod manjih maslinika mogu se tretirati samo vanjski rubovi maslinika, kako bi se napravio svojevrstan „obruč“. U jednoj sezoni moguće je obaviti više tretmana, ovisno o broju generacija maslinine muhe i intenzitetu napada. 1 litra SUCCESS BAITa dovoljna je za 150 do 200 stabala maslina u rodu, što znači da je trošak jednog tretmana otprilike 1,00 do 2,00 kn/stablu.

Dakle, radi se o isplativom pothvatu koji će sačuvati prinos maslina i kvalitetu ulja. U prošloj godini imali zabilježeni su izvrsni uspjesi korištenjem pripravka SUCCESS BAIT u maslinicima na Braču, Šolti, u Kaštelima i u Istri. SUCCESS BAIT pokazao se kao odlična zamjena za stare, organofosforne insekticide (ROGOR, CHROMGOR, IMIDAN), koji se povlače ili su već povučeni s tržišta.

Više u novom broju Maslinara!

Časopis

 

Previous
Next
Previous
Next