Suzbijanje maslinine muhe ekološkim sredstvom Success Bait

Success Bait je praktično rješenje koje je značajno jeftinije od lovki koje se vješaju u maslinicima. Dozvoljen je za primjenu u ekološkoj proizvodnji.

 1 litra SUCCESS BAITa dovoljna je za 150 do 200 stabala maslina u rodu, što znači da je trošak jednog tretmana otprilike 1,00 do 2,00 kn/stablu. Dakle, radi se o isplativom pothvatu koji će sačuvati prinos maslina i kvalitetu ulja.

Ekološki pripravak SUCCESS BAIT zamijenio je stare, opasne pripravke za suzbijanje maslinine muhe u našim maslinicima. Ovaj pripravak ima dozvolu u ekološkoj proizvodnji, ali ga sve više koriste maslinari koji nemaju ekološki certifikat. SUCCESS BAIT koristi inovativnu tehniku, koja se sastoji u tome da poprskani dio krošnje masline preuzme funkciju “trapule”, odnosno zamke na koju maslinina muha dolazi privučena mirisom. SUCCESS BAIT zbog svog prirodnog porijekla nema štetan učinak na čovjeka, ptice, pčele i korisne insekte.  Nadalje, odsutnost neugodnih mirisa omogućava primjenu na stablima u blizini domova, kampova, restorana i turističkih sadržaja.

Za prskanje maslinika od 150 stabala potrebno je potrošiti 1litru pripravka SUCCESS BAIT.  1 litra SUCCESS BAITa otopi se u 30 litara vode, dakle podijeli se na dvije leđne prskalice. Prska se samo dio stabala u masliniku, izmjenjujući tretirane i netretirane redove ili pojedine biljke i prskajući samo dio krošnje ili jednu granu. Kod manjih maslinika mogu se tretirati samo vanjski rubovi maslinika, kako bi se napravio svojevrstan „obruč“.

U jednoj sezoni moguće je obaviti i 5 tretmana, ovisno o broju generacija maslinine muhe i intenzitetu napada.

Na leđnu prskalicu od 10 do 15 litara vode, potrebno je otopiti oko pola litre SUCCESS BAITa (3-5% otopina). Pola litre pripravka prvo se otopi u manjoj količini vode (5 litara), uz dosta miješanja, a zatim se doda u prskalicu i nadopuni vodom uz miješanje. Sa dobivenih 15 litara otopine može se tretirati 70 do 100 stabala maslina (odnosno pojedine grane na toliko stabala). Sa litrom SUCCESS BAITa tretiramo maslinike od 150 do 200 stabala.

Kako se radi o ekološkom sredstvu koje nije štetno za korisnike, SUCCESS BAIT mogu koristiti mali maslinari – hobisti koji imaju mali broj stabala ili samo nekoliko maslina na okućnici.

Na lokalitetima gdje se svake godine javlja maslinina muha prati se let ovog štetnika i kod veće pojave odraslih oblika, radi se tretman SUCCESS BAITom u srpnju i kolovozu, ili po potrebi u kolovozu i rujnu.

Tretira se nekoliko donjih grana na pojedinim stablima. Izabere se određeni broj stabala na rubnom dijelu maslinika ili se tretira svako drugo stablo u rubnim redovima.

Može se treirati i sva stabla u svakom drugom redu u nasadu, ovisno o tome kakvi su oblik i veličina maslinika.

Brojni testovi djelotvornosti na terenu pokazali su vrhunske rezultate SUCCESS BAITa u obrani od maslinine muhe. SUCCESS BAIT pokazao se kao odlična zamjena za zabranjene insekticide (ROGOR, CHROMGOR i IMIDAN).

Igor Gomezelj, MBA dipl.ing.agr.

Previous slide
Next slide