Sve o korovima u masliniku

U ovome broju odgovaramo na pitanja o korovima u masliniku, koji bujaju upravo u ovo doba godine

1. JESU LI KOROVI ŠTETNI?
Naši su stari vodili računa i brinuli se o svakojakim vrstama divljih biljaka, dobro znajući da korov mnogo više doprinosi zaštiti tla nego što mu šteti. Upravo te divlje trave, koristili su kao hranu i lijek, ne samo za vlastito tijelo, već i da nahrane i obnove tlo, jer one, duboko uronjenim korijenom izvlače iz tla na površinu elemente koje su izvan dosega kultiviranih biljaka.

2. KAKO KORIJENI RASTVARAJU TLO?
Sposobnost sitnih korjenčića na žilama masline da mogu efikasno uzimati tvari iz zemlje, ovisi o stanju tla, odnosno o postojanju odgovarajuće rahlosti. Živi korovi rastvaraju tlo vlastitim korijenjem, odnosno truljenjem ostavljaju vlakna u tlu.

3. NA ŠTO UKAZUJE POJAVA PAPRATI U MASLINIKU?
Prva skupina korova kao što su kiselice, paprati i preslice, ukazuje nam na povećanu kiselost tla, odnosno da tlu nedostaje zraka, loša drenaža na površini, ali i najvažnije da tlu nedostaje humusa.

4. KAKO KOROVI KORISTE MASLINI?
Maslina koju smo navikli da uzima hranu (NPK gnojivo) iz plitkih slojeva zemlje, izgubila je sposobnost prodiranja duboko u zemlju. No, kada postoje korovi u masliniku, koji svojim korijenjem stvaraju tunele, tada ih i maslina može lakše svojim žilama slijediti u potrazi za hranom, ali radi stabilnosti.

5. POSTOJI LI NEKI PRIRODNI RECEPT ZA PRSKANJE KOROVA?
U koncentraciji od 15 posto vinske kvasine, (5 posto octene kiseline i 5 posto limunske kiseline) prskaju se korovi, najbolje dok su listići mladi.

 

Ulomak iz teksta objavljenog u 33. broju časopisa Maslinar.

Novi Maslinar potražite na svim kioscima ili ga naručite na linku Časopis.

 

Previous slide
Next slide