Svjetski dan štetnika| Povijesna borba traje i danas

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Danas obilježavamo Svjetski dan štetnika pa prisjetimo se „zvijeri“ koje napadaju naše drage masline: maslinovog moljca, muhe, buhe, svrdlaša, mediča, potkornjaka, raznih uši…

Naravno, šalimo se. Svjetski dan štetnika zamišljen je zapravo kao dan kada bismo trebali podići svijest o važnosti suzbijanja štetnika i korištenju preparata i alata u tu svrhu.

Korištenje zaštitnih sredstava seže u daleku 2500. godinu prije Krista kada su ljudi koristili sumporne smjese za borbu protiv insekata i crva, a 1200. godine prije Krista Kinezi su koristili mrave za suzbijanje buba i gusjenica. Jedan od prvih oglasa za deratizacijsku kompaniju izdan je davne 1690. godine u Londonu pod krilaticom „Istrjebljivači kukaca za Njezino Visočanstvo i kraljevsku obitelj“.

Povijesna borba protiv štetnika i bolesti, kako, nažalost, vrlo dobro znamo, traje i dan danas, stoga iskoristimo današnji dan kako bismo otišli u maslinik, pregledali masline i ustanovili koje sve mjere moramo poduzeti za zaštitu naših ljepotica.

(Izvor: nationaldaycalendar.com)

Previous
Next
Previous
Next

Maslinar u vašem
inboxu!

Primajte novosti i zanimljivosti iz svijeta maslinarstva jednom tjedno!