Talijani će u budućnosti konzumirati još više maslinovog ulja

Prema najnovijem istraživanju naši će susjedi i u budućnosti sve više konzumirati ekstradjevičansko maslinovo ulje kao i tjesteninu, voće, povrće i vino

Povećana potražnja za proizvodom se pojavljuje usprkos očekivanjima da će se potrošnja smanjiti za 10 posto u naredna tri desetljeća. To smanjenje odražavat će pad stanovništva u Italiji, ali ujedno pokazuje i rastuću važnost ekstra djevičanskog maslinovog ulja za novu generaciju potrošača kao i preusmjeren fokus na domaću hranu.

Uz ekstra djevičansko maslinovo ulje, u narednih trideset godina procjenjuje se da će potražnja za organskim proizvodima narasti za 44 posto. Bilježi se i interes za proizvode „Made in Italy“, uključujući maslinovo ulje, tjesteninu, voće, povrće i vino.
Prilikom sastavljanja izvještaja, iz Nomisme su izjavili da su ispitali reprezentativni uzorak od 1500 talijanskih potrošača o njihovim trgovačkim navikama nakon pandemije.

Ukupna potrošnja u Italiji u prva je četiri mjeseca ove godine opala za 22 posto, ali prodaja hrane porasla je za šest posto u travnju i pet posto
u prvim mjesecima godine.

Priredila: Mladena Mimica Varnica

Ulomak iz teksta objavljenog u 65. broju časopisa Maslinar

Za više informacija o maslinama i maslinarstvu, pretplatite se na časopis Maslinar.

Previous slide
Next slide