Temelji maslinarstva | Maslinovo ulje u povijesti gastronomije

Povjesničar Maslinara Željko Krnčević je pripremio nešto o korištenju maslinovog ulja kroz povijest – u prehrani i gastronomiji.

Od samog početka maslinarstva i proizvodnje maslinovog ulja, zasigurno se znalo koja hrana ljubi maslinovo ulje i uz koju hranu će upravo ulje bljesnuti u svom punom sjaju, a njegove stanice preko osjetila na jeziku i nepcu, doći do “sivih ćelija” stvarajući usklađenu simfoniju okusa.

Imamo i podataka da se ulje oduvijek aromatiziralo kako začinima tako i grančicama začinskog bilja, naravski i agrumima. Tako su do nas došli podaci o “oplemenjivanju” ulja za razna jela raznim dodacima, kao na primjer anisom, češnjakom, ružmarinom, mentom, borovnicom, koparom, limunom, mirtom, itd. Upravo naiđoh na ovaj podatak za mirtu i borovnicu, tako da ću ove sezone baš pokušati napraviti ovu kombinaciju. Mislim da bi jako dobro pasala uz sladoled.

Glavni sastojak

Svakako veseli pročitati, vrativši se opet u drevni Rim, kako je maslina i maslinovo ulje bilo popularna roba todobnim stanovnicima cijelog Mediterana. Kad govorimo o antici i Rimu, maslinovo ulje postalo je nezaobilazni dio svake rimske kuhinje. Čak su i rimski carevi podupirali i zalagali se za sadnju plantaža maslina i proizvodnju maslinovog ulja.

Upravo je maslina bila jedna od, nazovimo to tako, najčešće uzgojene hrane u mediteranskom bazenu. Uvelike je tome pridonijelo i to, moramo kazati, što se upravo maslina simbolički vezala s drevnim Rimom, jer znamo da lišće i grane masline predstavljaju mir, plodnost i prosperitet.

Većina tadašnjih Mediteranaca je hranu prerađivala tako da je ili kuhala ili pržila u maslinovom ulju. Bilo je i glavni sastojak mnogih umaka korištenih u staroj rimskoj kuhinji, a i carevi su uživali u ulju i plodovima. Maslinovo ulje nije bilo ograničeno samo na prehrambene navike, bilo je zapravo, dio njihovog, i to dnevnog načina života. Prisjetimo se ovdje i njihovih osvajanja, gradnje putova, logora i infrastrukture.

Zamislite koliko je jednoj rimskoj legiji, od kojih je nekoliko bilo i u našim krajevima, trebalo ulja kao hrane, ulja kao kozmetike i ulja kao rasvjete.  A tek onima na galijama, pa plebejcima i patricijima, robovima, carevima…

Tekst preuzet iz 52. broja časopisa Maslinar.

Za više informacija o maslinama i maslinarstvu, pretplatite se na časopis Maslinar.

Previous
Next
Previous
Next