Temelji maslinarstva | Nauljeno hrvanje

Povjesničar Maslinara dr.sc. Željko Krnčević odlučio je predstaviti nam specifičnu vitešku igru iz Turske, nauljeno hrvanje…naravno nauljeno maslinovim uljem

Zadržat ćemo se u Turskoj (ne bojte se, nećemo kao sapunice), jer sam našao nekoliko zanimljivosti koje bih htio podjeliti s vama, poštovani čitatelji.

Viteška igra

Progovorit ćemo malo i o nečem drugom, ne direktno vezano uz proizvodnju maslina i maslinovog ulja. Ovaj put dio članka posvetit ćemo jednom turniru, nazovimo ga viteškoj igri koja se do dan danas sačuvala u Turskoj. A riječ je o „nauljenom hrvanju“.

Povijest nauljenog hrvanja datira još u daleku 2650. godinu prije Krista, što nam potvrđuju razni nalazi i prikazi iz najstarijih civilizacija Egipta i Asirije. Brončani kipić otkriven je u Babilonu, neposredno blizu Chafadji hrama.

Statua se očito odnosi na nauljene hrvače, budući da su obojica atleta prikazana s posudama za maslinovo ulje na glavama.
Najstariji poznati dokaz postojanja nauljenog hrvanja u starom Egiptu je pronađen u vapnencu iz grobnice Ptahhoteba kraj Saggare iz 5. dinastije (oko 2650. godine prije Krista), dakle iz istog razdoblja kao i Babilonski nalaz. A o nauljenim hrvačima svjedoči nam i crtež iz grobnice kraj Beni Hasana u Egiptu, a na kojem je zasigurno bio todobni poznati nauljeni hrvač, vjerojatno todobni šampion.

No, vratimo se našim nauljenim hrvačima u Turskoj, pa pročitajmo kako je tamo sve počelo. Sport koji je u Turskoj i danas popularan, a pokazuje nam još jedan, nesvakidašan i neubičajen način korištenja maslinovog ulja.

Borba do smrti

Dakle, sve počinje davne 1346. godine. Otomanski sultan Orhan Gazi napao je Trakiju, a Sultanov najstariji sin Süleyman Pasha i pogranična jedinica od 40 ljudi napali bizantinski Domuzhisar i zarobili nekoliko utvrda (uporišta). Na povratku je vojska kampirala na mjestu zvanom Ahir Kapi Cayiri ili Ahir Köy Meadow. Prema tradiciji vojnici su se počeli hrvati nauljeni. Na kraju dva brata, Ali i Selim Pehlivan, nisu mogli pobijediti jedan drugoga…

Iz 22. broja časopisa Maslinar.

Maslinar potražite na svim kioscima ili ga naručite na linku Časopis.

Previous slide
Next slide