Tko su jedini čuvari vodnjanske tradicije

Predstavljamo obitelj Pastrovicchio, vlasnike Uljare Tonin, koji jedini na području Vodnjanštine nastavljaju posebnu tradiciju sadnje maslina

Stara izreka kaže kako je vinograd poput žene, a maslina poput majke. Ako se ne trudiš dovoljno oko vinograda, napustit će te. No, maslina će te, bez obzira na sve, uvijek čekati. Je li to stvarno tako, najbolje znaju vlasnici Uljare Tonin, kojima je dodijeljeno 96 bodova u prestižnom maslinarskom vodiču Flos Olei 2022. Oni su odlučili nastaviti tradiciju Vodnjanštine i na isti nasad posaditi vinograd i maslinik. 

Vinograd u masliniku

Nekada su vinogradi u maslinicima bili uobičajeni za Vodnjan, no danas je Uljara Tonin jedini čuvar te tradicije. Vlasnik Antonio Pastrovicchio je imao želju stvoriti nešto na što bi njegov otac i djed bili ponosni, te je tako odlučio napraviti svojevrstan spomenik svojim precima kroz sadnju vinograda unutar maslinika. Na istom nasadu se nalaze vinova loza, sorta malvazija, i vodnjanska starinska buža. Kompletan maslinik je zasađen postupkom sadnje „od coka.“ Antonio Pastrovicchio kaže kako su mnogi odustali od takvih nasada zbog težeg branja maslina. Naime, on ih mora brati po „starinski,“ s mrežom i uz obaveznu pomoć „škaluna.“ 

Zadovoljavajući urod

Urod maslina i grožđa je dugo  godina zadovoljavajući. Nakon nekog vremena visina maslina počinje utjecati na smanjenje uroda grožđa. S druge strane, prednosti ove tradicije su istovremeno održavanje vinograda i maslinika. Osim ovog nesvakidašnjeg nasada, Uljara Tonin ima još brojne nasade maslinika. Na području od 3 hektara nalazi se čak 1000 stabala maslina. U masliniku nemaju sustav navodnjavanja, jer su maslinici smješteni na više udaljenih parcela, a posađene autohtone sorte maslina dobro podnose sušna razdoblja. Usprkos izazovnoj prethodnoj godini, Uljara Tonin je zahvaljujući svojoj autohtonoj sorti vodnjanske buže uvrštena u Flos Olei 2022.

Obitelj Pastrovicchio svojim uspjesima pripisuje naporan rad i strpljivost. Antonio i Đurđica Pastrovicchio nastoje svoju ljubav prema maslinarstvu prenijeti na svoju djecu i unuke. Nadaju se kako će njihovi potomci nastaviti njegovati tradiciju Vodnjanštine.

Iz novog broja časopisa Maslinar

NARUČITE ČASOPIS

Previous slide
Next slide