Topao ostatak zime, ali i početak proljeća

stabla-maslina

Prognostičar Maslinara, Lovro Kalin najavljuje za nastavak zime te početak proljeća i dalje iznadprosječno toplo vrijeme.

U prošlom smo broju Maslinara najavili još jednu iznadprosječno toplu zimu, i to se – barem dosad – velikim dijelom obistinilo!

U prosincu je u maslinarskom uzgojnom području – kao i diljem Hrvatske – temperatura bila znatno viša od klimatološkog srednjaka, i to uglavnom za dva stupnja Celziusa, čime su klimatske prilike okarakterizirane kao ‘vrlo tople’.

Štoviše, u nekim razdobljima vladao je pravi proljetni ugođaj! I u siječnju je posvuda bilo iznadprosječno toplo, no ipak je pozitivno temperaturno odstupanje bilo manje (anomalija je bila nešto veća na sjevernom, a manja na južnom Jadranu).

Topla veljača

Što se tiče oborine, vremenske su prilike bile još ekstremnije! U prosincu je, doduše, u Dalmaciji količina oborine bila uglavnom u granicama prosjeka, a na sjevernom je Jadranu bilo razmjerno kišovito.

Ali zato je u siječnju bilo izrazito sušno, pa je tako do pred sam kraj mjeseca u maslinarskom uzgojnom području pao tek pokoji milimetar oborine, a u mnogim krajevima srednje Dalmacije kiša uopće nije pala! Mjesec je tako ‘spasila’ tek malo zamjetnija kišna epizoda krajem mjeseca. Ovako dugotrajno sušno razdoblje zimi uobičajeno je u kopnenim predjelima Hrvatske, no u priobalju to ipak nije slučaj.

Sigurno je da takve temperaturne i oborinske amplitude za maslinu nisu dobre. Maslini, dakako, ne odgovara dugotrajna i jaka hladnoća, ali svakako niti ovako blaga zima, ponajprije jer pogoduje razvoju mnogih štetnika, koji redovno zadaju prilične glavobolje maslinarima, a posljednjih su sezona ponegdje i desetkovali urod (osobito se to odnosi na paunovo oko). Maslinari se stoga s pravom pitaju kakvo ih vrijeme očekuje u sljedećem razdoblju, koje je osjetljivo za njezin razvoj?

Prema najnovijim (a i svim dosadašnjim prognozama), u nastavku zime te početkom proljeća predviđa se i dalje iznadprosječno toplo vrijeme. Pritom bi osobito toplo trebalo biti početkom veljače, a potom će se tijekom mjeseca pozitivno odstupanje postupno smanjivati, naročito u Dalmaciji.

No ipak, se ukupno uzevši, predviđa srednja temperatura znatno višom od klimatološkog srednjaka. Pozitivna temperaturna anomalija nastavit će se i u ožujku, a vjerojatno i u daljnjem tijeku proljeća.

Mraz i bura

Što se tiče oborine, razdoblje povremene kiše moglo bi se s kraja siječnja nastaviti i početkom veljače, no ukupna količina u veljači predviđa se oko prosjeka ili čak malo manjom od njega. (klimatološki prosjeci ukupne količine oborine za veljaču i ožujak navedeni su u tablici 1.). Prema sadašnjoj dugoročnoj prognozi za ožujak – također se očekuju normalne ili umjereno sušne vremenske prilike.

Unatoč razmjerno ‘toplim’ prognozama, u veljači i ožujku opasnosti za maslinu vrebaju i iz niskih jutarnjih temperatura, ali i epizoda olujne i orkanske bure, koja je karakteristična za ovo doba godine. Mraz je – kako proljeće odmiče – dakako sve manje vjerojatan, ali nažalost potencijalno i jače opasan (statistika broja dana s mrazom prikazana je u tablici 2).

Što se tiče bure, sada je, naravno, nemoguće precizno odrediti kada će ona biti najjača, pa pozivam maslinare da prate redovne sedmodnevne prognoze koje se objavljuju u medijima i na mrežnoj stranici Državnog hidrometeorološkog zavoda meteo.hr, a posebno da prate raznovrsne agrometeorološke sadržaje koje izdaju naši vrsni stručnjaci, kolege agrometeorolozi.

A tu je i ljetos vrlo uspješno pokrenut službeni Twitter DHMZ-a, koji na vrlo brz i izravan način svakodnevno prati aktualne vremenske prilike, zanimljivosti i prognoze, pa tako naravno i one agrometeorološke.

Budite i Vi naš pratitelj na Twitteru!

Preuzeto iz 62.broja

Za više informacija o maslinama i maslinarstvu, pretplatite se na časopis Maslinar.

Previous slide
Next slide