Edukacija maslinara u Splitu i na Braču

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

U sklopu projekta COOPeR u Splitu i na Braču će se 15. i 16. listopada 2021. godine održati edukacija i trening za maslinare.

Projekt COOPer ima za cilj uspostaviti prekogranični Centar za masline koji je posvećen zajedničkom istraživanju i razvoju maslinarstva te proizvodnji maslinovog ulja. Vodeći partner projekta je grad Mostar, a ostale partnere čine Hrvatska gospodarska komora, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša Split, Privredna/gospodarska komora Federacija BiH i Maslinarsko društvo Boka.

Prvi dio programa se odvija u petak, u konferenciskoj dvorani hotela Ora. Nakon službenog otvorenja, predavanje će održati mr.sc. Jakša Rošin na temu agroklimatskih uvjeta za uzgoj masline. Zatim će dr.sc. Branimir Urlić prisutnima govoriti o pogodnosti zemljišta za uzgoj masline. Iza njega će dr.sc. Gabriela Vuletin Selak podijeliti znanje o prikladnom odabiru sortimenta i metodama u odabiru najpovoljnijih oprašivača sorti masline. Stručne savjete o tome kako zaštititi masline od paunovog oka, udijelit će dr.sc. Elda Vitanović i mag.ing.agr. Filipa Burul. Posjetitelji će imati priliku dobiti informacije od mag.educ.biol. et chem. Marine Raboteg Božiković o uzročnicima, prijenosnicima, prevenciji i bio-kontroli raka masline. S obzirom da je u tijeku berba maslina, korisno će biti čuti predavanje dr.sc. Maje Jukić Špika o određivanju optimalnog trenutka berbe i utjecaju prerade na kvalitetu maslinova ulja. Posljednju riječ u ponedjeljak će imati dr.sc. Mirella Žanetić koja će govoriti o ispitivanju kvalitete djevičanskog maslinovog ulja i poznavanju senzorskih svojstava ulja.

Drugi dan je posvećen terenskoj edukaciji na otoku Braču. U planu je poslije obilaska Muzeja ulja u Škripu, posjetiti uljaru u Postirama i degustirati odabrana ulja uz stručno vodstvo. Ovaj dvodnevni program završit će druženjem i ručkom, nakon čega slijedi povratak brodom u Split. Voditelji projekta nadaju se kako će ovakvim radionicama doprinijeti uspostavljanju suradnje između dionika, poduzeća i istraživačkih institucija.

Previous
Next
Previous
Next