U srcu Zagorja posađen prvi maslinik!

Nije šala! Prve masline posađene su u samom srcu Zagorja. Miro Mraz iz Kozjaka Začretskog kod Svetog Križa Začretja krajem ožujka je posadio prvi maslinik u Zagorju, a sve je krenulo od prvoaprilske šale koju je portal Zagorje.com objavio prije šest godina.

Vijest o zagorskom masliniku prvi put se proširila 1. travnja 2017. godine, kada je portal Zagorje.com napisao članak o  Islanđanki Unnur Horvatec iz Kozjaka Začretskog, koja se udala za Zagorca i  posadila islandske masline (lat. Olea Islandiacus) u Zagorju. Naravno, radilo se o šali. No, mnogi ugledni informativni portali slali su upite redakciji o masliniku a zainteresirani građani raspitivali su se gdje mogu kušati zagorsko maslinovo ulje nakon što bi stigli u Kozjak Začretski.

Šest godina poslije, Miro Mraz je odlučio stati na kraj brojnim upitima tako što je u ožujku ove godine posadio masline na istom mjestu gdje je i imaginarna Islanđanka posadila posebnu islandsku sortu maslina. Za  Zagorje.com Miro je otkrio kako je došao na tu ideju: “Meni je bila želja posaditi masline. Prvo je bila ta vaša prvoaprilska šala pa onda ljudi cijelo vrijeme nazivaju i traže te masline. Dolaze svako malo i u restoran u kojem radim i traže gdje je ta lokacija, gdje se to nalazi i gdje su te silne masline u Kozjaku. Ali evo, sad ih bude i kad netko dođe, sad ćemo im moći pokazati.” Za sada je posađeno 30 sadnica maslina.  Ako prežive prvu zimu, 36-godišnji poljoprivrednik ima u planu posaditi još sedamdesetak komada.

Miru ovo nije prvi poljoprivredni pothvat. Prema navodima Zagorja.com, Miro je  ambiciozan i uspješan poljoprivrednik, koji na svojem obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu već nekoliko godina ekološki uzgaja 450 grmova lješnjaka i 1500 grmova sibirske borovnice. Zagorski maslinar nada se barem približnom uspjehu i s uzgojem maslina. Ukoliko će sve ići po planu, Mraz navodi  sljedeće dugoročne ciljeve:  “Meni je to velika želja i bit ću ustrajan. Ako uspijem, imam u planu napraviti i pravi dalmatinski suhozid sve oko parcele. Isto tako, ako uspijem zaštiti ove masline, čak i ako ne budu donosile urod, već samo da budu stabla maslina, onda u dugoročnom planu imam napraviti na sredini maslinika jednu malu, pravu dalmatinsku kamenu kućicu.”

FOTO: Rikard Jadan, Zagorje.com

 

 

 

 

 

Previous slide
Next slide