Ulje Dalibora Milića šampion Antonje 2021.

Ove je godine na ocjenjivanje za Antonju 2021. predano i ocijenjeno 39 uzoraka maslinovog ulja. U kategoriju ekstra djevičansko maslinovo ulje svrstan je 31 uzorak. Zlatnom medaljom nagrađeno je 11 ulja, a srebrnom medaljom 12 maslinovih ulja. Brončanu medalju dobilo je 5 ulja, dok je počasnom medaljom nagrađeno ukupno 3 ulja.

Ocijenjena ulja pretežito karakterizira balansirani okus osjećaja gorčine i pikantnosti, sa srednje izraženim voćnim i svježim mirisima. Vegetacijsku godinu obilježile su povoljne vremenske prilike koje su u konačnici rezultirale kvalitetnim urodom ploda maslina na Rovinjštini.

„Kao najčešće negativno svojstvo (manu) prisutno u uzorcima ulja svrstanih u djevičanska ulja istaknuli bi ulja dobivena preradom ploda napadnutog maslininom muhom i ulja sa izraženim negativnim svojstvom taloga,“ naglasio je Damijanić predsjednik udruge Agrorovinj. Posebno se ističu prva 4 ulja proizvođača među kojima su odlučivale nijanse u mirisima i okusima, a to su dva ulja Aleksandra Rajića i ulje OPG Juraja Mastilovića, dok je šampionsku titulu ove godine odnio Dalibor Milić.

Povodom obilježavanja jubilarne 30. godine Antonje, uručena su posebna priznanja za dugogodišnju suradnju i doprinos u razvoju vinogradarstva, vinarstva i maslinarstva, i to: dr.sc. Mariju Staveru, enologu i profesoru na Veleučilištu u Rijeci, gđi. Antonietti Brunelli Šuran, g. Darku Trojanoviću i Institutu za poljoprivredu i turizam Poreč.

Posebne zahvale upućuju se Gradu Rovinj-Rovigno, Istarskoj županiji, Turističkoj zajednici grada Rovinja-Rovigno te brojnim sponzorima koji su manifestaciju podržali sve ove godine.

Rezultati ocjenjivanja maslinovih ulja i vina objavljeni su na službenim mrežnim stranicama udruge www.agrorovinj.hr.

Previous slide
Next slide